Historijski muzej BiH
54

Izložba "Mi izbjeglice" predstavlja iskustva bh. građana koji su bili u izbjeglištvu

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba "Mi izbjeglice" koja je posvećena pitanju izbjeglištva i migracija, a koja donosi priče osoba koja su devedesetih godina prošlog stoljeća izbjegle iz BiH u Njemačku, Austriji ili Švicarsku.

Iako su kroz ovu izložbu predstavljena iskustva građanki i građana BiH, čije izbjeglištvo je posljedica rata 1992.-1995., izložba je posvećena svim ljudima koji se suočavaju sa problemom migracije.

Ova izložba postavljena je u prostoriji koja je uređena u stilu devedesetih u kojoj možete pogledati videointervjue izbjelica koji pričaju svoje priče. Osim toga, u ovoj prostoriji izloženi su njihovi lični predmeti koji imaju veze s njihovim odlaskom iz BiH ili periodom koje su proveli u izbjeglištvu, kao i mape i portreti.

Ova izložba je nastala kao rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH, Goethe-Instituta u BiH, Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Leibniz Instituta za istočne i jugoistočne evropske studije Univerziteta u Regensburgu, a postat će stalna postavka Historijskog muzeja BiH.