Milionska vrijednost
44

Kakvo sve bogatstvo krije Umjetnička galerija BiH? Zavirili smo u depo

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je Umjetnička galerija BiH (UG BiH) poslala otvoreno pismo nadležnima pozivajući ih da reaguju i spase umjetničko blago posjetili smo ovu kulturnu instituciju i provjerili o kakvim se umjetninama radi i kolika je njihova vrijednost.
U glavnom hodniku UG BiH nedavno je postavljena staklena kasica u koju posjetitelji mogu ubaciti donacije za rad galerije. Na dnu je nekoliko papirnih novčanica i sitniš, a na staklu tekst: "Od svakog prema mogućnostima. Svakom prema zaslugama".

Uprkos činjenici da galerija prolazi kroz veliku finansijsku krizu koja, kako kaže direktor Strajo Krsmanović, ne prolazi već tri decenije - depo je ispunjen brojnim umjetničkim djelima. Njihova vrijednost iznosi, u najmanju ruku, nekoliko miliona KM.

Riječ je o djelima Romana Petrovića, Karla Mijića, Đoke Mazalića, Voje Dimitrijevića, Safeta Zeca, Ismeta Mujezinovića, Mice Todorović, Gabrijela Jurkića... Sve ovo su veliki umjetnici koji su učili od sjajnih stvaralaca na velikim svjetskim akademijama.

Njihova umjetnička djela i danas su vrlo tražena širom svijeta, a iz UG BiH nam kažu kako ih nerijetko posuđuju regionalnim muzejima i galerijama.

No to nije jedino čemu su nadležni okrenuli leđa. Sjećate li se afere "Ikona"?

Međunarodni skandal koji je pokrenuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dogodio se na koncu prošle godine. Ukrajinska ikona, koju je Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, bila je glavna tema u medijima, a UG BiH je iskoristila momenat kako bi podsjetila da u svom depou čuva desetine ikona, kao i da je veliki broj ukraden.

Nažalost, čini se da nadležnima više vrijedi tuđa ikona nego desetine naših pa tako ovaj apel nije izazvao željenu reakciju. Novo pismo je napisano početkom ove sedmice. Ovog puta su iz UG BiH zamolili za pomoć nadležnih, obraćajući se na više adresa. Objasnili su kako su iscrpili sve resurse te kako do aprila radnici galerije neće primiti platu.

Ukoliko se ovako nastavi, već narednog mjeseca neće moći platiti ni režije. Gašenjem struje i grijanja poremetit će se temperatura u depou, zbog čega bi mnoga osjetljiva djela mogla u potpunosti propasti. BiH bi ovako izgubila milionske iznose, a posljedice za kulturnu zaostavštinu bile bi katastrofalne.

Umjetnička galerija BiH već 30 godina nema konkretan priliv novca, nego preživljava na projektima. Guši se u istim problemima kao i drugih pet institucija kulture od značaja za BiH.

Posljednji vapaj za pomoć i podršku uputili su sljedećim političkim ličnostima: Zoranu Tegeltiji, Ankici Gudeljević, Zori Dujmović, Fadilu Novaliću, Edinu Forti, Samiru Avdiću, Benjamini Karić, Ibrahimu Hadžibajriću, Srđanu Mandiću, Hasanu Tanoviću, Semiru Efendiću, Nerminu Muzuru, Johannu Sattleru i Christianu Schmidtu.

"Od svakog prema mogućnostima. Svakom prema zaslugama" - Koliko je bh. kultura zaslužila, a koliko su joj vlasti u mogućnosti dati? I koliko vrijede umjetnička djela UG BiH koja nadležni ostavljaju da propadaju?