Komentari (260)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Niko nas nikad nije bolje opisao nego Meša...
Ukrade mi riječi...;)
Bolje riječi nego auto :D
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
...prevelik čovjek za male balkanske sredine...beograd j ebio i ostao čaršija sa najmanje glupih, bezveznih i za ljude uništavajućih propitivanja "ko si, šta si i kako ti je ime"...unaprijed hvala na minusima :)
Ma đeće neko commi sa Sarajevom kad su ta propitivanja u pitanju?Bar kada je u pitanju prijeratno Sarajevo !!!
...muxlim...eo i tebi like bez inata :)...zagreb je najjači glede "podrijetla i gospoštine" :)...mitteleuropa pojačana onim njihovim "čujte, mi ipak nismo balkanci, ne?!"...
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Meša Selimović, jedan od najvećih pisaca bosanske književnosti 20. stoljeća i bosanski nobelovac!
U Bosni prije dolaska Osmanlija nije bilo Srba, bili su samo u humskoj oblasti. Kasnije su doseljavani kao radna snaga (to svjedoće porijekla prezimena svih današnjih Srba u Bosni - porijeklo je iz istočne Hercegovine). Znači, kada su u pitanju Bošnjaci, nema uporišta u riječima - prodali vjeru za večeru. Jednostavno to ne stoji. A uzimajući hipotetički da da su Srbi bili prije Osmanlija u Bosni i da su neki primili ISLAM, pa Allah svemogući im se smilovao, spašeni su....I drugi Srbi treba da se vrate u jedinu vjeru.
Ništa nemam osim uvjerenja da sam častan, ako i to izgubim, biću ruševina.-Mesa Selimovic Rahmet ti dusi
Jore, jore! Našeg Mešu su vrijeđali u Sarajevu pa je on postao Srbin. Ne znam zašto ne postade Musliman, ali čovjek je sam rekao da ja partizan, a to onda sve mijenja. Vjerovatno je veoma teško nevjerovati u Boga, pa onda još na to izgubiti vjeru u ljude. No, na sve čovjek je bio majstor riječi. Aferim!
Kako vam je Mesa sve fino objasnio al dzaba!!! Treba malo sjesti,procitati i sve ce vam biti jasno.Mozda vam se neke stvari nece dopasti,al hebes ga takav je zivot,ni nama se mnoge stvari ne dopadaju pa zivimo s`njima.Dragi zemljaci citajte Selimovica a boga mi i Andrica i gledajte istini u oci.
"Očito da je golem bio očaj Meše Selimovića zbog takvih progoniteljskih riječi: ne sporeći da je bio Srbin iz uvjerenja, valja priznati da je bio i Srbin iz očaja", napisao je Jergović jednom svom u tekstu 2010. ------------ hehehe..majke vam ga spalim kretenske Naravno,..ako covjek kaze da je Srbin iz UVJERENJA,.smrdezi mu eto moraju prikaciti i 'iz ocaja" Svaki covjek koji ima integriteta, postenja i ljudskosti,..koji je dostigao odredjen INTELEKTUALNI NIVO na Balkanu,...ce iz bilo koje nacije i vjere SE OSJECATI SRBINOM,...jer jednostavno to i spozna zato je Jergovicu i Ivo Andric rodjeni hrvat tvrdio da je Srbin,.zato i Mesa Selimovic je tvrdio da je Srbin, zato i Nemanja Kusturica tvrdi da je Srbin. Ako su njihovi preci postali iz zora i ocaja roblje pa to ropstvo okupatora prenosili na svoju djecu, oni su pokidali tu 'tradiciju' svojih predaka i postali slobodni ljudi
Meša Selimović je Bošnjački pisac kojeg su komunističke snage kontrolisale i nisu dozvolili da piše o Bosni i Bošnjacima na način koji bi trebao da piše, sam u jednom djelu govori o Bosni rekao bih skriveno značenje "Bosna je mrtvaja, bez koje mi nemožemo iako je mrtvaja i takva kakva je mi smo je zavoljeli takvu za bolje ne zelimo cuti niti zelimo ici negdje drugo" Meša Selimović je rođen u pogrešno doba kad su kraci komunizma određivali ko če živjeti a ko mrijeti između ostalog ko če šta i pisati, ima tu mnogo primjera Od Bošnjačkog nobelovca Ive Andrića i da ne nabrajam kojih več književnika koje svojataju te ovi konjušari te ovi ruski romi. Istina je jedna ne mogu biti tri istine, što je slučaj u svakoj sferi života kad se dotiču Bošnjaci i Bosna, dugo smo trpili da nam ovi majmunoliki susjedi govore ko smo i šta smo samo radi tog jer im je to sistem obezbedio da se tako ophode prema najstarijem narodu i državi u Europi....
herco onda si i ti srbin ;)
Mesa je najveci mislilac kojeg je Bosna ikad iznjedrila, nikad se nece rodit nit slican njemu nit pjevac kao Safet Isovic. Oni sto su dosli poslije su samo kao jabuke sto otpadnu sa stabla.......protru(h)nu......
Imamo gileta
A za sve bas ti si totalni idiot,koje poredjenje samo maloumnik to moze poredit
Selimovic je zivio u doba kad su se Bosnjaci morali ustavno izjasnjavati kao Srbi ili Hrvati, pa su mogli birati izmedju to dvoje. Mozda je u tom kontekstu Mesa nekad izjavio da je "Srbin" jer je ustavno to morao biti po srboslovenskom ustavu SFRJ kao i svi ostali Bosnjaci u to doba, medjutim ko je verificirao "testemant" koji nista ne ostavlja, ko je provjerio lazljivce SANU, ko je kontrolirao rukopis i usperedio ga sa rukopisom Mese Selimovica ili da vjerujemo na rijec jednom probisvijetu kojeg se moze kupiti za par piva i patoloskim lazovima SANU? Osim toga, prema tim iskazima, Mesa je to napisao pred samu smrt, da li je on tad bio pri zdravoj pameti? Sve u svemu glupost, jedina Mesina veza sa srpstvom je bila preko supruge Srpkinje i to sto je zivio u Beogradu, jer je na to bio prisiljen kao i Ivo Andric, koji je takodjer navodno "ostavio testament" o njegovom "srpstvu"? Bajke SANU!
Najsmjesnije od svega toga je da Srbi nemaju svojih umjetnika, svojih knjizevnika, svojih redatelja, pa onda kradu bosanske. Smijesni i pateticni su ti Srbi.
Kako ih samo nije sramota kurciti se sa tudjim umjetnicima. Cak i da su Mesa i Andric se zaista osjecali "Srbima", to je ipak osjecanje, svejedno oni su bosanski i iskljucivo bosanski, bez Bosne, bez zivotnog iskustva u Bosni kojeg su prozivjeli, da su se zvali Radovani i da su bili iz Sumadije, nikad ne bi bili to sto su bili.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Dabogda nam ne trebali takvi umjetnici,koji su zarad zenine suknje i drugova vlaha iz partije prodo i vjeru i naciju....mislim da on nije prezalit mogo sto se zvao mehmed a ne recimo radislav il stanislav...
Darenka,masenka i druge gluposti naseg uvazenog blesova imena mesa jee mehmed je precasno ime da bi ga ovaj nosio.....sta bosna moze iznjedrit da se covjek stidi....
Dragi Mesa, ...Korijeni Bosnjaka sezu jos u 8 stoljece kada se prvi put spominju. Pred sam dolazak Turaka u Bosni je bilo oko 20 razlicitih vjera od cega najvise sledbenika Bosanske crkve. Takode je bilo pravoslavaca I katolika ali svi su se oni izjasnjavali Bosnjacima. Velikosrpska I velikohrvatska politika je bila nametanje njihovog nacionalnog identiteta Bosanskim pravoslavcima I katolicima uz pomoc iste im vjere. Iz tog razloga za nestanak Bosnjaka I dijeljenje Bosne najvise smetali Bosnjaci muslimani. Zato im je prisivana "Islamska Krivica", pokusali su da ih Srbiziraju, pokrste I neznam ti ni ja sta. Ali izgleda da je istina kontradiktorna, da su velika vecina BiH Srba I Hrvata potomci Bosnjaka.
Nemojte djaba pljuvati covjeka, radi se o SH-HS lazima iz kuhinje SANU, a svi znamo da su to patoloski lazljivci. Kad su frizirali cjelokupnu historiju, da ne friziraju Mesina osjecanja nakon smrti?
Prvo taj "testement" o kojem pise Jergovic, vrlo sumnjiv, prvo ga treba prikazati, pa ga strucnjaci trebaju usporediti sa rukopisom Mehmedalije, osim toga kao i kod Kusturice, supruga Srpkinja. Vidimo i kcerke se poudavale za Srbe, zivio u Beogradu, nije on nikakav "Mesa", nego MEHMEDALIJA. SAM CLANAK VELIKOSRPSKI I VRLO SUMNJIV.
...Lakse je nagovoriti ljude na zlo i mrznju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlacno, i blize je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomuciti... Mesa Selimovic
Potpis, svaka cast ;-)