LifeLine festival
159

Kineski umjetnici uradili skulpturu labuda koju će postaviti na Vrelo Bosne

E. A.
Goraždanski skulptor Jakub Hubjer ugostio je kineske umjetnike koji u njegovom ateljeu na otvorenom stvaraju djela za sutrašnje otvaranje "LifeLine" festivala u Sarajevu.

Prije dvije godine ovaj festival se skoro potpuno "preselio" iz prelijepog ambijenta Mravinjca kod Goražda u Sarajevo, no organizatorica Sabiha Hadžimuratović, iz AidNet fondacije, kaže kako nije mogla zaobići rodni grad.

Tako već nekoliko dana grupa umjetnika stvara djela kojima će se predstaviti na festivalu čije je otvaranje planirano sutra u 19 sati u Muzeju književnosti u Sarajevu.

"Četiri sjajna umjetnika iz Kine, skulptora, koji su i rektori univerziteta u Kini, inače internacionalno priznati umjetnici su mi došli na festival i umjetničku koloniju, ali pošto nismo imali alata za izradu skulptura u Sarajevu, onda sam se ja sjetila da naš Jakub Hubjer sve ima ovdje i da mogu da dovedem umjetnike da se ne postidim, ujedno da predstavim jednog bosanskog umjetnika i naravno pokažem Goražde i ljepote ovog grada", kaže Sabiha Hadžimuratović.

Umjetnik Cheng Ling Guang je prvi put u Bosni i Hercegovini na čemu je izuzetno zahvalan i nada se uspostavljanju saradnje njegovog i sarajevskog univerziteta.

"Postoje mnogi putevi kulturne saradnje između naše dvije zemlje, kao što je razmjena umjetnika, razmjena studenata, profesora... Prijateljstvo moje zemlje i Bosne je dugotrajno i nadam se da će tako ostati", kazao je.

Sabiha Hadžimuratović ističe da su umjetnici imali zamisao napraviti veliku skulpturu Valtera.

"Pošto Kinezi jako vole sarajevski kultni film 'Valter brani Sarajevo' željeli su da naprave ogromnu skulpturu Valtera da ga postavimo negdje na vrh brda iznad Sarajeva, ali pošto za to trebaju razne dozvole i dosta vremena tu ideju smo ostavili za neka druga vremena, mada bih ja voljela da nešto izuzetno jednog dana napravimo i za Goražde", istakla je.

Umjesto Valtera u Hubjerima je grupa umjetnika uz podršku skulptora Jakuba Hubjera i slikara Luke Radojevića iz Crne Gore izradila skulpturu labuda koja će sutra biti predstavljena u Sarajevu na otvaranju festivala.

"Skulptura labuda je zaštitni znak Vrela Bosne, a jedan od skulptora je iz Kanade došao da bi radio na toj skulpturi. Mi je danas vozimo za Sarajevo i ona će biti postavljena na Vrelu Bosne. Zahvaljujući instituciji Kantona Sarajevo koja brine o tim lokalitetima tu će i djelovati Internacionalna u umjetnička kolonija kao dio LifeLine festivala. Bit će otvoren sutra u 19 sati u Muzeju književnosti u Sarajevu uz veče poezije, fado muziku u izvedbi Maje Milenković, te performans uz gong i druge meditacione instrumente kao vid posvete bh. književniku Abdulahu Sidranu", kazala je Sabiha Hadžimuratović.

Dodaje da su umjetnici oduševljeni Jakubovim talentom, ali i gostoprimstvom, pa su mu uzvratili, te je na poklon dobio sliku na kojoj je Cheng radio dva dana.