Posljedice koronavirusa
15

Kultura na staklenim nogama: Narodno pozorište Mostar u gubitku 100.000 KM

G. Š.
Narodno pozorište Mostar (Foto: Facebook)
Narodno pozorište Mostar (Foto: Facebook)
Narodnom pozorištu Mostar mjere izazvane pandemijom koronavirusa načinile su štetu veću od 100.000 KM direktnih prihoda koje su ostvarivali obavljajući svoju djelatnost. Istovremeno, nisu dobili nikakvu pomoć.

Direktor tog pozorišta Almir Mujkanović očekuje da će gubici biti još veći.

"Naša sala prima 350 gledalaca, a sada je dopušteno najviše 50 posjetilaca. Također, neki od značajnih sponzora s kojima smo imali tradicionalnu saradnju otkazali su sve ugovore tako da će nam trebati vremena da sve to saniramo. Važno je napomenuti da Grad Mostar i Vlada HNK nisu smanjivali budžet pozorištu, tako da imamo osigurana sredstva za takozvani hladni pogon. Za produkciju ćemo se, po običaju, snalaziti", kazuje nam Mujkanović.

Rad u "kriznom modu

"

Podsjeća da već godinama rade u svojevrsnom "kriznom modu", pa problemi koje je izazvala pandemija nisu imali šokantne posljednice na njihov rad kao što se očekivalo.

"Možemo reći da naše iskustvo rada u teškim okolnostima sada dolazi na naplatu tako da smo se, ironije li, brzo prilagodili i potencijalnu štetu sveli na minimum. Sama činjenica da svakodnevno, cijelu sedmicu radimo punim kapacitetima, da smo već organizovali 17. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska', koji je prema mnogim procjenama bio izuzetno uspješan, da pripremamo novu predstavu te da igramo po cijeloj Bosni i Hercegovini govori o tome da je Narodno pozorište u Mostaru dobro organizovan i produktivan kolektiv", naglašava Mujkanović.

Almir Mujkanović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Almir Mujkanović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Tvrdi da poduzimaju najstrožije epidemiološke mjere zaštite tako da do sada nisu imali zaraženih radnika, što je olakšavajuća okolnost u cijeloj priči.

"Ako uzmemo u obzir uslove u kojima radimo, rekao bih da Narodno pozorište stoji stabilno, ali na staklenim nogama. Ovo kažem iz razloga što neka pitanja s osnivačima nisu sistemski riješena, ali vjerujem da će i ta tema vrlo brzo doći na dnevni red", kaže nam Mujkanović.

Potrebno sistemski riješiti probleme

Tvrdi da nisu dobili nikakvu pomoć i naglašava da im ona i ne treba, već racionalan i sistemski pristup rješavanju određenih problema u kulturi generalno.

"Ta percepcija gdje su radnici u kulturi humanitarna kategorija kojoj je mjesto na margini zapravo je vrlo problematična dijagnoza samog društva i u najboljem slučaju se može opisati onom Rambovom 'Vrh dna'. Trebamo se zamisliti nad činjenicom zašto svakih deset godina imamo po jednog studenta glume ili svakih trideset godina po jednog reditelja iz Mostara", kaže Mujkanović.

Narodno pozorište Mostar (Foto: Facebook)
Narodno pozorište Mostar (Foto: Facebook)

Međutim, Narodno pozorište ispunjava svoju misiju, uprkos svemu.

"Mi ćemo raditi poštujući sve preporuke nadležnih službi u pogledu zaštite zdravlja naših radnika i posjetilaca. Nakon svakog korištenja prostori se uredno dezinficiraju, radnicima i posjetiocima mjerimo temperaturu prilikom ulaska u pozorište te zahtijevamo nošenje maski. Što se tiče repertoara, on je planiran u punom kapacitetu tako da smo za publiku otvoreni kao i prethodnih godina", zaključio je Mujkanović u razgovoru za Klix.ba.