Ekskluzivno za Klix.ba
113

Neprijatno upoznavanje: Kasumović od Bidžana tražio da se "prilagodi zahtjevima struke ako želi uspjeti"

N. V.
Haris Bidžan
Haris Bidžan
Mladi 26-godišnji glumac Haris Bidžan pristao je za Klix.ba govoriti o svom prvom kontaktu i upoznavanju s kolegom Moamerom Kasumovićem koji je presuđen za bludničenje nad maloljetnikom. Bidžan je imao vrlo neprijatno iskustvo, ali kaže kako nije ni slutio razmjere njegovog ponašanja.
Bidžan i Kasumović su se upoznali u martu 2022. godine nakon jednog od posljednjih igranja predstave "Žaba" u Kamernom teatru u Sarajevu.

"Kasumović je nakon predstave odlučio da se pridruži za stolom za kojim sam sjedio s još jednom kolegicom i kolegom. Tada smo još uvijek bili studenti Akademije scenskih umjetnosti. To je bio prvi put da sam lično upoznao tog čovjeka i vrlo brzo sam poželio da se to nikad nije desilo", kazao je.

Kasumović je prvo krenuo s razgovorom kojim uveliko insinuira da bi se Bidžan "trebao prilagoditi zahtjevima struke" ukoliko želi uspjeti u poslu.

"Nakon nekoliko minuta, primijetio sam da me gleda na (u najmanju ruku) neprirodan način, na šta sam odlučio da ga upitam šta pokušava postići. Krenuo je govoriti kako imam lijep ben na nosu i slične nebulozne komentare. Upozorio sam ga jasno i glasno na to da, ako misli da sam gay i da sam ja ta 'crkva gdje treba da se moli', da to nije ni najmanje tačno i da se odmah zaustavi. Prigovorio mi je da sam 'previše fin' za ovaj posao, da bih se tobože trebao prilagoditi prohtjevima 'struke kao takve'. Rekao sam mu da se ne brine za mene i da me ostavi na miru, s naglaskom na to da to što posjedujem odgoj ne znači da nemam karakter", ispričao nam je mladi glumac.

Nakon razgovora, uslijedio je i vrlo neprimjeren fizički kontakt.

"Zatim je odlučio da spusti ruku na moju nogu u izrazito seksualnom smislu. Naravno, nikad se prije nisam našao u sličnoj situaciji. Odmah sam sklonio tu ruku i upozorio ga da nemam problem s tim da napravim ozbiljan problem. U najmanju ruku sam poželio da na najnasilniji mogući način odgovorim na ovaj manijakalni postupak 'kolege', ali sam se uspio suzdržati vođen mišlju da ništa i niko nije vrijedan mog dostojanstva, svjestan da fizičkom obračunu nije mjesto nigdje, posebno ne u prostorijama teatra", govori Bidžan za Klix.ba.

Pitali smo ga kako se osjećao u tom trenutku.

"Najveći strah u meni se pojavio iz razloga što se to desilo u prostorijama Kamernog teatra 55, u kojem kao student bez prethodnog radnog iskustva nisam sebi smio dozvoliti bilo kakvu mrlju kojom bih mogao sebi kao glumac 'zatvoriti vrata'. Naglasio sam da je vrlo blizu da vidi verziju mene koja nije nimalo 'fina' i da ga je spasila činjenica da se ipak nalazimo u teatru. Narednih sedam dana sam bio uznemiren zbog događaja koji mi je Kasumović priredio, mada istovremeno ponosan što ga nisam, na najrigorozniji mogući način kaznio za njegov prestup", rekao je.

Sada, nakon što je saznao iz medija o čemu se zapravo radi i kako kaže, "kakav mentalni poremećaj je u pitanju", iskreno se kaje što tada nije reagovao adekvatnije.

"Pod tim mislim prije svega na obraćanje javnosti, upravama pozorišta sa jasnim upozorenjem na nenormalnog i nemoralnog kolegu u teatru, kojem tu ni najmanje nije mjesto! Prešutio sam jer nisam znao šta se krije iza ovakvog ponašanja i zato jer se nisam osjećao zabrinutim za svoju sigurnost. Osjećao sam se kao odrasla osoba i nisam shvatio da je zapravo riječ o pokušaju seksualnog nasilja", rekao je.

Bidžan se osvrnuo na ono što je Kasumović uradio drugim mladim osobama, ističući da bi volio da konačno dobiju pravdu s obzirom na to da dječak zbog kojeg je presuđen nije jedina žrtva.

"Cilj ovog mog obraćanja je želja za istinom i pravdom, a to nikako nije mogućnost kupovanja slobode i povratka na pozorišne daske! Slučaj dječaka koji je glasno progovorio o ovim manijakalnim postupcima sigurno nije jedini! Ovakvim pojedincima nije mjesto u bilo kojoj oblasti društva, a ponajmanje u pozorištu koje ima za zadatak moralni i duhovni odgoj pojedinaca", rekao je.

Na kraju ima poruku za svoje mlade kolege, kolegice i ljude općenito:

"Ne bojte se nikakvog 'autoriteta', ne bojte se svojih postupaka koji mogu izazvati posljedice ako osjećate da su ispravni! Ništa nije važnije od mentalnog zdravlja i ne dozvolimo nikome da vrši bilo koju vrstu nasilja nad nama niti da svjedočimo nasilju nad bilo kim drugim".