U CKM-u
164

Otvorena izložba "Opet sam sanjao Sarajevo" posvećena svim ljudima koji su vjerovali u ovaj grad

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Izložba fotografija "Opet sam sanjao Sarajevo" Esada Ese Lukača otvorena je danas u Centru za kulturu i mlade u Sarajevu.

Autor izložbe istakao je da ovu izložbu posvećuje svim ljudima koji su vjerovali u ovaj grad.

"Ovo je 10. izložba koju sam priredio o Sarajevu. Dio ove izložbe bio je izložen u Crnoj Gori i to šest puta. Na kraju, izložba je završila u Baru, kada je potpisan Memorandum o bratimljenju gradova Sarajeva i Bara. Ovu izložbu posvećujem svima onima koji su vjerovali u ovaj grad, koji su ostali ovdje da ga brane, koji su dali svoje živote da bi mi danas ovdje mogli da pravimo izložbe. Ovo je neki moj skromni doprinos Danu grada Sarajeva", naveo je.

Lukač je potom pojasnio zašto je fotografija "Sarajevske ruže" postavljena na podu.

"Kada sam imao izložbu u Crnoj Gori imao sam ideju da fotografiju 'Sarajevske ruže' stavim na trotoar te su svi pitali zašto je ova fotografija na podu. Onda sam im objasnio smisao 'Sarajevske ruže', a njih je ta priča tako zainteresovala. Tako je ova ruža postala poznata, sasvim slučajno. Da je bila na zidu kao sve druge fotografije, možda bi bila samo jedna u nizu fotografija", dodao je.

Izložba je sačinjena od fotografija na kojima se mogu vidjeti sakralni vjerski objekti pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjeroispovijesti, a također će biti prikazana i zgrada u kojoj djeluje Akademija likovnih umjetnosti, pri UNSA, koja je početkom 20. vijeka napravljena i korištena kao evangelistička crkva.

Iako nije profesionalno radio kao fotograf, Esad se nikada nije odvajao od fotoaparata. I tako, ta ljubav traje gotovo 50 godina.