Šopovi dani na Plivi
92

U Jajcu žele ukazati na stvaralaštvo Nikole Šopa: "Za mnoge je samo lik s novčanice od 100 KM"

FENA
Nikola Šop
Nikola Šop
Uz brojne znamenitosti Jajca u ovom gradu se nalazi i rodna kuća pjesnika i prevodioca Nikole Šopa koji je rođen u Jajcu 1904. a preminuo u Zagrebu 1982. godine.

Kroz brigu o Šopovoj kući te organizovanje pjesničke manifestacije "Šopovi dani na Plivi" sjećanje na pjesnika specifičnog lirskog izraza njeguje HKD "Napredak" podružnica Jajce.

"Nikole Šopa nema na turističkoj mapi, ne spominje ga niko ni od turističkih vodiča. Ili vodiči ne poznaju Nikolu Šopa ili im nije atraktivan kao pjesnik. Sam po sebi je zapostavljen. Na pitanje ko je nama Nikola Šop danas može da se kaže da je on lik s novčanice od 100 KM. O njegovom stvaralaštvu se malo zna", kaže u razgovoru za Fenu predsjednik HKD "Napredak", podružnica Jajce Radoslav Tokić.

Tokić ističe da je rodna kuća Nikole Šopa u vlasništvu općine Jajce i spomenik je na općinskoj razini. HKD "Napredak" Jajce je dobio na korištenje s tim da se ugovor o korištenju obnavlja. Kuća je, navodi Tokić, djelimično obnovljena 2004. kad je obilježavano 100 godina od rođenja tog pjesnika.

"Tada je postavljena i bista ispred kuće, rad Stjepana Sikirice. Jedina bista nakon rata koja nije bista poginulim borcima, a koja je postavljena u Jajcu", podvukao je Tokić.

On navodi da bi željeli da renoviraju kuću, ali nedostatak finansijskih sredstva to ne omogućava. Osim toga u konkretnim zahvatima sprječava ih i činjenica da je riječ o objektu koji nije u vlasništvu nego je dat na korištenje.

Tako ljubitelji djela Nikole Šopa posjetom rodnoj kući pjesnika mogu jedino da vide njegovu sobu.

"Spomen soba je uređena u sjećanja na Nikolu Šopa. Imamo neke njegove pjesme, njegov šešir i štap koji je njegov unuk Adrian darovao 'Napretku'. Adrian je planirao darovati kompletan namještaj iz stana u kojem je Šop živio u Zagrebu, ali on ne može da stane u prostor kuće", navodi Tokić.

Kad je riječ o kulturnoj mapi grada a vezano za sjećanje na Nikolu Šopa tu je manifestacija "Šopovi dani na Plivi" koja je okupljala pjesnike i to ne samo iz čitave BiH nego i šire.

Zadnijih godina, smatra Tokić, manifestacija se donekle spustila na lokalni novo. Navodi da bi je željeli ponovo dići na višu razinu, a u prilog tome govori i činjenica da je ove godine kad se obilježava 120 godina od rođenja Nikole Šopa "Napredak" podružnica Jajce raspisala natječaj za dodjelu Književne nagrade "Nikola Šop" za 2023. godinu. Na natječaj se do 1. septembra mogu prijaviti svi koji su objavili pjesničku knjigu u 2023. Nagrada će se sastojati od plakete i novčanog iznosa, a bit će uručena na književnoj večeri u okviru manifestacije "Šopovi dani na Plivi", u Jajcu početkom oktobra.

Docentica na Sveučilištu u Mostaru i profesorica književnosti Tina Laco koja je uključena u realizaciju buduće nagrade za poeziju "Nikola Šop" kaže da je za utemeljenje nagrade dužna zahvala jednome od, nažalost, nemalo pjesnika o kojima se nikada nije govorilo u hiperbolama kakve su zaslužili. Ona je, smatra Laco, i podsjetnik na lirika kojega opet treba otkriti, čije bešumno koračanje pjesničkim svemirom treba znati čuti.

"'Molitvu za vedru smrt' Nikola Šop završava stihovima 'O Bože/i neka u ponoć dođu u travi/skrivene/krijesnice tihe i za moju dušu dugo gore'. Čini mi se da smo svi mi koji volimo i rado čitamo Nikolu Šopa upravo te krijesnice za koje je molio, održavamo njegovu dušu, tiho i gotovo neprimjetno, onako kako je ovaj pjesnik živio i stvarao. Čekalo se predugo na književnu nagradu s imenom i prezimenom autora koji nas je pozivao na drukčiju, skromniju suosjećajniju duhovnost, čija je poezija vodila putevima od astralnih visina do nutrine bića, koji nam je podario obilje strastvenih prepjeva Katula, Propercija, Tibula. Pored 'Šopovih dana' u pjesnikovom rodnom mjestu, nadati se da će i književna nagrada s imenom Nikole Šopa poslužiti i kao poticaj i kao nadahnuće", podvukla je Tina Laco.