Muzički performansi
76

Pirotehnički spektakl, metal bend i najveća francuska zvijezda: Ovo su nastupi s otvorenja OI u Parizu

N. O.
Prvi put u historiji na otvaranju Olimpijskih igara nastupio je metal bend i to sastav Gojira, a zajedno s njima nastupila je operna pjevačica Marina Viotti. Nakon njih uslijedio je jednako spektakularan nastup najslušanije francuske pjevačice Aye Nakamure.

Otvorenje Olimpijskih igara u Parizu obilježeno je muzičkim nastupima, a francuski metal bend Gojira kao što je ranije najavljeno nastupio je s operskom pjevačicom Marinom Viotti

Njihov zapanjujući nastup kreiran je pod vodstvom umjetničkog direktora Thomasa Jollyja. Nakon dijela svečanosti posvećene "Les Miserables" i fokusirajući se na fasadu zamka na kojoj je obezglavljena Marija Antoaneta pevala publici, bubnjar Gojire Mario Duplantier pojavio se na jednom od prozora.

Kamera je potom pokazala preostale članove Gojire kako nastupaju iz različitih dijelova zamka.

Zatim je prikazan čamac u kojem je bila operska pevačica Marina Viotti, a uslijedio je usklađeni pirotehnički spektakl.

Aya Nakamura pojavila se u zlatnom izdanju, a jedna od najpopularnijih pjevačica u Francuskoj koju nerijetko nazivaju i njihovom najvećom zvijezdom izvela je svoju pjesmu "Pookie".

Francusko-malijska kantautorica je najslušanija pjevačica francuskog govornog područja na svijetu, a nastupila je na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara prkoseći kritikama ekstremno-desničarskih aktivista.

Političari i konzervativci krajnje desnice optužili su 29-godišnju pjevačicu, najpoznatiju po svom hitu "Djadja", koji je također izvela tokom ceremonije, za "vulgarnost" i nepoštovanje francuskog jezika u njenim tekstovima.