Kultni bend se vratio
3

Potražnja za ulaznicama Oasisa ne prestaje: IT stručnjaci upozoravaju o mogućnosti da ih kupuju botovi

L. R.
Mural posvećen braći Liamu i Noelu Gallagheru (Foto: EPA-EFE)
Mural posvećen braći Liamu i Noelu Gallagheru (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je bend Oasis prije nekoliko dana najavio turneju, prodaja i potražnja ulaznica za njihove koncerte ne prestaje, ali IT stručnjaci upozoravaju na moguće botove.

Globalni savjetnik za kibernetičku sigurnost iz softverske kompanije "Eset" Jake Moore ističe da preprodavači ulaznica često koriste automatizovani softver kako bi kupili više ulaznica za događaje nego što im je dopušteno, samo da bi ih dalje prodavali po višim cijenama.

"Budući da je ovo sljedeća serija koncerata od potražnje za ulaznicama nakon Taylor Swift, rekao bih da postoji velika mogućnost da se botovi koriste za upadanje na prodajne stranice. Botovi oponašaju aktivnost stvarnih korisnika i čak manipuliraju njihovom lokacijom koristeći standardni softver kao što je VPN", naveo je.

Mnogi fanovi kultnog benda na društvenim mrežama su otkrili da nisu uspjeli rezervisati niti kupiti ulaznice za nadolazeće nastupe. Čak su naveli da ih je platforma za prodaju ulaznica Ticketmaster suspendovala jer su pretpostavili da je riječ o botovima.

"Ovo se obično suzbija korištenjem softvera za otkrivanje botova, ali to često može proizvesti lažne rezultate kada se pretpostavi da su stvarni korisnici i sami botovi", naveo je IT stručnjak Moore.

Stručnjak za industriju Adam Leon Smith BCS-a je rekao da je neizbježna popularnost ponovnog okupljanja Oasisa morala dovesti do pada web stranica koje prodaju ulaznice.

Član kampanje "FanFair Alliance" Adam Webb je rekao da je zaista teško otkriti koliko su ulaznica kupili preprodavači jer ne postoji određena vrsta transparentnosti na online platformama za prodaju.

Podsjećamo, ulaznice za njihove nastupe puštene su jučer u prodaju, a mogu se naći po cijeni koja premašuje 6.000 funti po komadu, što je oko 40 puta više od nominalne vrijednosti ulaznice. Turneja će se održati u julu i augustu naredne godine, a obuhvatit će gradove u Velikoj Britaniji i Irskoj.