Štulić se protivio
42

Samo dan nakon objave svi albumi grupe Azra uklonjeni sa streaming servisa

N. O.
Screenshot/Spotify
Screenshot/Spotify
Manje od 24 sata nakon objave diskografije Azre i Branimira Johnnyja Štulića na streaming servisima, većina albuma je uklonjena.
Vijest o objavi albuma Azre mnogima je bila iznenađenje uzevši u obzir da se muzičar ranije žestoko protivio objavljivanju ovih djela. Aktivan je na YouTube kanalu pod korisničkim imenom Petrović Petar i tu dijeli samo odabrane pjesme.

Ipak, prije jedan dan albumi Azre objavljeni su na streaming servisima, a diskografska kuća Croatia Records bila je navedena kao vlasnik svih pjesama.

Nije dugo trebalo da albumi budu uklonjeni, međutim, na Spotifyju su još uvijek dostupne neke pjesme. Također, na spomenutoj društvenoj mreži došlo je do zbrke pa su pod imenom grupe Azra ostale i pjesme istoimene turske pjevačice.

Podsjetimo, Štulić je ranije tražio da mu Croatia Records vrati dug nakon što je visoki upravni sud Republike Hrvatske je 2021. godine utvrdio da ova izdavačka kuća nije pravilno privatizirala nekadašnji Jugoton, kao i da je 28 godina zarađivala milione na snimcima izvođača poput Azre, Bijelog dugmeta i Novih fosila, nakon čega se Štulić oglasio.

"Ispada da ono što je vrijedno, to spada u kulturno blago i to je državno kulturno blago, a ono ostalo nije važno. Sad se nadam da ne spadam u kulturno blago, jer nemam veze s Hrvatskom, a s državom Hrvatskom pogotovo. To je moje. Vidim da postoji na stotine udruženja za ovce, koze, svinje, fonograme, izvođače i Bog te pita šta, a samo ja radim i stvaram profit. Ja sam u goroj situaciji nego Isus. On je morao pet hiljada ljudi nahraniti jednim hljebom, a ja moram milione. Pa to je nemoguće", između ostalog je tada Štulić rekao za Zadar News.