O slučaju Kasumović
23

Dino Mustafić: Kazneni zakon je šupalj jer počinilac može kupiti slobodu, a žrtvi ostaviti trajnu traumu

N. C.
Dino Mustafić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dino Mustafić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, za Klix.ba osudio je gnusni čin Moamera Kasumovića zbog kojeg je osuđen na godinu dana zatvora.
Mustafić je istakao da je ovaj slučaj naše društvo suočio s činjenicom da je kazneni zakon šupalj za gnusne zločine.

"Nisam bio u publici nakon predstave koja se ticala vršnjačkog i seksualnog nasilja na Sarajevo Festu, ali je činjenica da je teatar kreirao ambijent da žrtva progovori, da se osjeti sigurnom među publikom. To priznanje nas je kao društvo suočilo koliko je kazneni zakon šupalj za tako gnusne zločine pedofilije, gdje počinilac može kupiti slobodu, a žrtvi ostaviti trajnu traumu", naveo je.

Kasumović je za seksualno zlostavljanje maloljetnika osuđen na godinu dana zatvora s mogućnosti otkupa što je razočaralo brojne. Mnogi se pitaju da li su ponovo zakazale institucije?

"Na to pitanje javnosti odgovor moraju dati sudije, tužioci, advokati, svi oni koji kreiraju pravni sistem i zakonodavstvo. Iz ovog slučaja je jasno da su roditelji i djeca dovedena u zonu nesigurnosti i nepovjerenja u institucije sistema koje moraju zakonski štiti najslabije i adekvatno kažnjavati počinioce kako se ne bi ovakvi slučajevi ponavljali i postajali serijski zločin", dodao je.

On dodaje da su mnoge kolege još uvijek u šoku, ali se nada da će reakcija javnosti pokrenuti pravne i zakonodavne procese.

"Neki od kolega su reagovali, mnogi su u šoku, emotivno su skrhani, nisu znali ove utvrđene činjenice radi rupa u postojećem kaznenom sistemu. Međutim, ove reakcije umjetnika i medija mogu pokrenuti pravne i zakonodavne procese koji će oštrijim mjerama preduprijediti svaki vid seksualnog nasilja", zaključio je.

Podsjećamo, slučaj je otkriven po završetku predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, kada je upriličen razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju. To je nagnalo jednog mladića da iznese svoju priču o seksualnom zlostavljanju. On je kazao da je njegov zlostavljač bio poznati glumac Moamer Kasumović.

Ovo priznanje ostavilo je u šoku prisutne, ali i brzo pokrenulo lavinu. Nakon ispovijesti mladića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je potvrdilo medijima da je Moamer Kasumović osuđen na godinu dana zatvora zbog djela bludničenja nad maloljetnikom.