Zanimljiva lista
127

Filipinski gimnastičar zbog uspjeha na OI dobija mnoštvo poklona: Među njima i doživotna kolonoskopija

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Filipinac Carlos Yulo postao je narodni heroj nakon što je osvojio dvije zlatne medalje u gimnastici na Olimpijskim igrama u Parizu. Pažnju javnosti su privukle nagrade koje će on dobiti zbog ovog uspjeha.

Ovim je postao drugi sportista koji je na ovom takmičenju osvojio zlato. Prošlo je stoljeće od debija Filipina na Olimpijskim igrama 1924. Dizačica tegova Hidilyn Diaz je prije tri godine u Tokiju osvojila prvu zlatnu olimpijsku medalju za svoju zemlju.

Yulo je izjavio da se nadao da će dobro odraditi izazove i da nije očekivao medalje. BBC je objavio kako će listu brojnih poklona koje će dobiti od vlasti, restorana, kompanija pa čak i medicinskih klinika.

Filipinska vlada će mu dati 10 miliona pezosa (oko 173.000 dolara), što je nagrada obećana svim osvajačima zlatnih medalja. Agencija za nekretnine će mu dati potpuno namještenu vilu s tri spavaće sobe u McKinley Hillu, procijenjenu na više od 400.000 dolara.

Predstavnički dom Filipina dodijelit će mu još šest miliona pezosa (oko 103.000 dolara). Gastroenterolog mu je ponudio besplatne konsultacije i doživotnu kolonoskopiju.

Univerzitet Mindanao će mu platiti školovanje. Mnogi restorani su mu poklonili doživotnu zalihu makarona sa sirom, nudli i piletine s roštilja.

Fotograf vjenčanja mu također besplatno nudi svoje usluge kada odluči stati na ludi kamen. Jedna kompanija mu je ponudila doživotnu zalihu maski za mobitel.