Ovo su prednosti
19

Svakodnevno pijte ovo antioksidativno protuupalno piće za brži oporavak

Piše: N. C.
Tokom posljednje decenije, sve veći broj studija je istraživao potencijalne prednosti kiselog soka od višanja na različite aspekte učinka, uključujući oštećenje mišića, san, bol, vaskularnu funkciju i antioksidativnu aktivnost.

Mnogi ljudi piju sok od višnje zbog njegovog potencijala da ublaži upalu i pomogne u regulaciji sna, zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidansa, flavonoida i prirodnog melatonina.

Može poboljšati san

Dok kisele višnje prirodno sadrže melatonin, bilo bi potrebno preko 2.700 svježih višnji da se dobije fiziološka doza od 0,3 miligrama melatonina za početak sna. Neki ljudi se kunu da primjećuju razliku u kvaliteti i trajanju sna kada uzimaju kiseli sok od višnji, ali neće raditi za sve.

Može poboljšati atletske performanse

Nekoliko studija je istraživalo efekte kiselog soka od višnje na upalu, oporavak mišića i performanse s različitim rezultatima.

Sistematski pregled i metaanaliza otkrili su da je suplementacija kiselom višnjom imala mali povoljan učinak na smanjenje bolova u mišićima, umjereno blagotvorno djelovanje na oporavak mišićne snage, umjereno djelovanje na snagu mišića, veliki učinak na oporavak od skoka visina i mali uticaj na vrijeme sprinta. Ovi rezultati pokazuju da konzumacija soka od višnje može pomoći oporavku od napornog vježbanja.

Može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale

Naučna istraživanja o crveno obojenoj biljnoj hrani kao što su višnje sugeriraju da su ove namirnice korisne zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih aktivnosti. Ovo je vjerovatno zbog njihovog nutritivnog sadržaja, prije svega polifenola, koji su moćni antioksidansi i inhibitori enzima ciklooksigenaze.

Sistematski pregled i meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja objavljenih 2022. godine utvrdili su da je kiselkasta višnja pomogla u smanjenju C-reaktivnog proteina u plazmi (CRP), markera upale.

Može podržati cjelokupno kardiometaboličko zdravlje

Protuupalna i antioksidativna svojstva kiselog soka od višnje su važna jer upala doprinosi nekoliko hroničnih stanja, uključujući visok krvni pritisak, otpornost na inzulin, artritis i kognitivne poremećaje.

Budući da višnje mogu pomoći u smanjenju upale, one mogu smanjiti rizik od mnogih zdravstvenih stanja i bolesti čija je upala osnovni uzrok, uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes.