Pravo ljetno osvježenje: Za kolač s višnjama i pudingom neće vam biti potrebna rerna
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 mililitara soka od višanja (iz kompota)
- 500 mililitara vode
- dvije velike tegle višanja iz kompota (otprilike 780 grama)
- jedan litar mlijeka
- 330 grama šećera (odvojiti 250+80 grama) -150 grama griza
- dvije vrećice pudinga od vanilije
- 250 grama maslaca ili margarina
- 250 mililitara vrhnja za šlag
Priprema:
U šerpu sipajte sok od višanja kojeg ste dobili iz kompota te dodajte vodu i 250 grama šećera. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri. Pustite da zakipi. Potom ubacite višnje i ostavite da ponovo zakipi.
Nakon toga, skinite šerpu i lagano umiješajte griz. Vratite šerpu na ringlu pa kad zakipi, kuhajte pet minuta uz konstantno miješanje. Smjesa mora postati gusta.
Kada se smjesa zgusne, sipajte je u tepsiju ili kalup dimenzija 35x20 centimetara, koju ste prethodno namastili s maslacem ili margarinom. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme pomiješajte puding iz vrećice zajedno sa 80 grama šećera te dodajte 12 kašika hladnog mlijeka. Pomiješajte dok se šećer ne istopi.
Ostatak mlijeka sipajte u šerpu i kuhajte na laganoj vatri. Kada mlijeko zakipi, sklonite ga s vatre i dodajte smjesu od pudinga, šećera i mlijeka. Miješajte kako ne bi nastale grudice i kuhajte dok se puding ne zgusne. Kada je puding gotov, ubacite maslac i miješajte dok se ne otopi.
Smjesu prelijte preko smjese s višnjama i lagano je rasporedite. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag i premažite kolač. Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi prije serviranja.