Mekani i slatki biskvit
64

Lijeni kolač s višnjama još je jednostavnije napraviti uz recept "na čaše"

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sezona višanja je počela, stoga ne bi bilo loše iskoristiti ih i u raznim desertima, a čim u nazivu kolača vidite riječ "lijeni", znat ćete da se radi o jednostavnoj pripremi.
Ono što ovaj desert čini još jednostavnijim za pripremu je što se sastojci mjere na čaše, a u ovom slučaju bit će vam potrebna čaša zapremine od 200 mililitara.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • četiri jajeta
  • jedna čaša šećera
  • dvije vrećice vanilin šećera
  • dvije vrećice limun šećera
  • dvije čaše brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • 500 grama višanja
  • tri četvrtine čaše ulja
  • jedna čaša čvrstog jogurta

Za posipanje je potreban šećer u prahu.

Priprema:

Najprije odvojite bjelanca i žumanca u dvije posude. Potom u posudu sa žumancima dodajte obični šećer, vanilin i limun šećer pa mutite mikserom dok se smjesa ne udvostruči. Dodajte ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo i dobro umutite.

Ostavite smjesu od žumanaca sa strane, a onda umutite bjelance u čvrst snijeg, koji je potom pažljivo dodajte i umiješajte kašikom dok ne dobijete jednaku smjesu. Smjesu prebacite u nauljen i pobrašnjen kalup za pečenje i dodajte očišćene višnje. U prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni, pecite kolač otprilike 30 minuta. Kada se malo ohladi, pospite šećerom u prahu.