Lagan desert
7

Napravite ukusan kremasti sutlijaš: Starinski recept za rižu na mlijeku

Klix.ba
Kremasti sutlijaš
Kremasti sutlijaš
Topao i kremast, sutlijaš je mnogima omiljena poslastica iz djetinjstva, povezana s osjećajem domaće kuhinje i porodičnih tradicija.

Njegova blaga i kremasta tekstura čini ga idealnim za djecu, ali i za starije osobe koje preferiraju lagane i lako probavljive deserte.

Ovo je i nutritivno bogat obrok sa ugljikohidratima iz riže, proteina i kalcija iz mlijeka, a može se obogatiti dodatkom orašastih plodova ili suhog voća.

Sastojci

  • 200 g riže
  • 0,5 dl mlijeka ZIM
  • 100 g šećera
  • 2 kašikice cimeta
  • 50 g grožđica

Priprema

Rižu kuhati u vodi. Kada je djelimično skuhana, dodati dio mlijeka, grožđice i šećer pa nastaviti kuhati lagano miješajući. Zatim dodati ostatak mlijeka, vanilin šećer i sačekati da se mlijeko ukuha. Kada se sastojci sjedine, sipati u prigodne posude ili čaše. Po želji posuti cimetom.