U Makarskoj
132

Izgorjela jahta hercegovačkog poduzetnika još uvijek se nalazi u moru, evo kada će biti uklonjena

D. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Čak 10 dana nakon što je u makarskoj luci izgorjela 34-metarska jahta "Acceptus", prevrnuta olupina i dalje je privezana uz obalu.

Jahta je plovila pod zastavom Malte, a matična luka joj je ona u Makarskoj. U vlasništvu je poduzetnika iz Širokog Brijega koji se u Makarskoj bavi stanogradnjom, a ovu luksuznu jahtu daje u najam.

Danas je postignut dogovor o uklanjanju olupine iz Jadranskog mora.

Izgorjela olupina jahte zauzima sedam vezova za brodove, rekao je kapetan Ante Bilić, direktor tvrtke "Makarska obala", koja upravlja makarskom gradskom lukom, prenose tamošnji mediji.

Predstavnici vlasnika jahte i tvrtke koja će ukloniti izgorjelu jahtu, nakon sastanka u Lučkoj kapetaniji došli su u "Makarsku obalu" te iznijeli i dogovorili plan i način vađenja iz mora kao i odvoz izgorjele jahte.

Nakon što ronioci tvrtke koja će odvesti izgorjelu olupinu jahte obave potrebne poslove u moru, kazao je Bilić, u gradsku luku doplovit će pomorska dizalica te podići jahtu na teglenicu gdje će biti obavljen potrebni očevid. Zatim će olupina jahte na tegljenici biti odvučena iz makarskog porta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Očekuje se da bi svi poslovi oko uklanjanja olupine jahte, koji počinju već sutra u moru, mogli biti završeni za nešto više od sedam dana, dodao je Bilić.

Inače, u tankovima jahte ima oko šest tona goriva, u moru oko plovila su zaštitne plutače, a na gradske obali u Makarskoj koja je dijelom i dalje zatvorena za pješake i moguće približavanje izgorjeloj olupini jahte, neprekidno je dežurstvo policije.

Podsjećamo, požar koji je izbio pretprošlog petka, satima su gasili vatrogasci s gotovo cijele Makarske rivijere predvođeni JVP Makarska, a pristigli su sa oko 15 cistreni. Još nije poznat uzrok požara.