Sinonim jednog vremena
304

Priča o ex-yu biciklu koja budi emocije: "Nemati Pony značilo je ozbiljan hendikep"

N. C.
Pony je bicikl koji pamte brojne generacije koje su odrastale u bivšoj Jugoslaviji.

Pony je proizvodio Rog iz Velenja, a prvi modeli proizvodili su se već 1949. godine. Prvi su Rogovi bicikli svjetlo dana ugledali poslije završetka Drugog svjetskog rata u Ljubljani. Rog je zlatno doba proživio sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka kada je bio najpopularniji bicikl u Jugoslaviji.

Bicikli iz Jugoslavije su se prodavali u cijeloj Evropi, a u ex-yu Pony je bio dio svake porodice. Ovo je bio prvi bicikl koji su roditelji kupovali svojoj djeci.

Ipak, ovaj bicikl danas mnogima znači više od pukog dizajna. Na portalu Bajsologija objavljen je tekst koji tačno objašnjava šta je ponika bila u Jugoslaviji.

"Nemati Pony značilo je ozbiljan hendikep, jer su se njime vozile i djevojčice, u nekakvom kolektivnom ritualu, prije nego što su Idoli zapjevali 'Drugovi moji, radni veseli/Bicikle voze, ponositi svi'", naveli su.

Ovaj bicikl uz koji su odrasle brojne generacije bio je veoma dostupan. Mnogi su ga kupovali za malo para na nekoliko mjeseci, preko sindikata.

Pony su vozile i žene koje su radile u fabrikama
Pony su vozile i žene koje su radile u fabrikama

Također, mnogo je plata u radničke porodice dovezao upravo Pony, pogotovu iz tzv. "ženskih" fabrika, još u vrijeme kada u industrijskim centrima nije bilo gradskog prevoza. Pony je sinonim jedne države, sinonim prošlih, mnogi će reći sretnijih vremena.

Preduzeće Rog je krajem devedesetih godina upalo u poteškoće i došlo je do prekida proizvodnje, ali uprkos tome Rogovi bicikli su ostali omiljeni sve do danas.