Krajem ove sedmice
49

Boeingov Starliner se vraća na Zemlju bez posade

D. B.
Boeingova svemirska letjelica Starliner odvojit će se od Međunarodne svemirske stanice (ISS) 6. septembra kako bi se vratila na Zemlju, ali bez posade koju je ranije transportovala u orbitu.

Spuštanje kapsule uz pomoć padobrana i zračnih jastuka je planirano za 7. septembar u Svemirsku luku White Sands u New Mexicu, ako to dozvole vremenski uvjeti. U kapsuli neće biti posade tako da je riječ o potpuno autonomnom letu, ali zemaljski timovi u Centru za kontrolu Starliner misije u Houstonu te Boeingovom centru za kontrolu misije na Floridi mogu daljinskim putem kontrolisati ovu svemirsku letjelicu u slučaju potrebe.

Američka svemirska agencija NASA je nedavno saopćila da će se astronauti Suni Williams i Butch Wilmore, koji su bili putnici na prvom Starlinerovom letu s posadom, vratiti kući u SpaceX-ovoj letjelici Crew Dragon. Williams i Wilmore su otputovali na ISS u junu te su trebali ostati nešto više od sedmice u orbiti, no došlo je do problema tokom putovanja. Pet potisnika za manevrisanje je otkazalo, a pogoršao se i problem curenja helija koji je ranije odgodio lansiranje. Inžinjeri na tlu su proveli testove uz pomoć astronauta na ISS-u kako bi ustanovili da li je Starliner siguran za povratak posade na Zemlju. Na kraju je NASA ipak odlučila da će Wilmore i Williams biti sigurniji u SpaceX-ovoj letjelici jer postoji "previše nesigurnosti" vezanih za potisnike Starlinera.

Svemirska agencija će omogućiti javnosti praćenje povratka Starlinera uživo putem kanala NASA+, NASA-ine aplikacije i svoje internet stranice.

Što se tiče SpaceX Crew-9 misije koja zamjenjuje Boeingovu letjelicu na ISS-u, ona neće biti lansirana prije 24. septembra. Umjesto četiri člana posade, u kapsuli će biti dva, a to su NASA-in astronaut Nick Hague i Roscosmosov kosmonaut Aleksandar Gorbunov. Na taj način će se osloboditi dva mjesta za povratak Wilmorea i Williams u februaru 2025. godine.