Da bi se dobio kotlet od mesa, težak 225 grama, meso je neophodno samljeti, posoliti, zabiberiti, dodati nešto sječenog luka i kečapa, te izbaciti u atmosferu isto toliko gasova koji stvaraju efekat staklenika koliko i vožnja kolima 16 kilometara.
Poljoprivreda ugrožava čovjekovu sredinu ništa manje od energetike i transporta - upozoravju eksperti UN.
U stočarstvu ima nekoliko činilaca koji škode klimi. Životinje jedu ogromne količine biljki, koje bi potencijalno mogle da apsorbuju ugljendioksid.
Neophodno je uzimati u obzir metan, koji se emituje kao rezultat životne aktivnosti kopitara.
Ukusno jelo skupo košta, a u cijenu spada i stanje čovjekove sredine... Na Novom Zelandu stočarstvo je glavni izvor emisija u atmosferu gasova, koji vode efektu staklenika - navode ruski mediji.
Što je veće populacija, više se proizvode hamburgeri. Zato ljudi koji smanjuju količinu mesa koju konzumiraju - doprinose očuvanju čovjekove sredine.
Ljudi, u principu, jedu više mesa nego što je potrebno ljudskom organizmu.
Izbalansirana ishrana sa manjom količinom mesa automatski će voditi manjem trošku energije i emisijama gasova, koji vode efektu staklene bašte.
Moguće je izbjeći potpuno odustajanje od mesa, ali je u organizaciji poljoprivredne proizvodnje neophodno uzimati u obzir negativni utjecaj na klimu i truditi se da se on maksimalno smanji.
Prema mogućnostima, neophodna su pošumljavanja i bolje korištenje parcela.
Prema negativnom utjecaju na čovjekovu sredinu, poljoprivreda zauzima tek treće mjesto - poslije energetike i transporta - zaključuju eksperti.