Priprema se za slijetanje
11

Japanski lander poslao sjajnu fotografiju iz lunarne orbite

D. B.
Privatni japanski lander Hakuto-R poslao je fotografiju osvijetljenog dijela Mjeseca nakon što je stigao u lunarnu orbitu 20. marta.

Fotografija je snimljena pomoću kamere montirane na landeru, a na Twitteru ju je objavila japanska kompanija ispace.

Na fotografiji se vidi niz osvijetljenih katera na lunarnoj površini, dok tamnu podlogu čini svemir. Također, na fotografiji se vide krateri koji su djelomično u sjeni, a koji s enalaze na rubu Mjesečevog vidljivog diska.

Lander Hakuto-R je lansiran 11. decembra 2022. godine pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9, a očekuje se da će pokušati sletjeti na lunarnu površinu krajem aprila ukoliko sve bude išlo prema planu.

Ako bude uspješan, lander će učiniti Japan tek četvrtom zemljom koja je spustila letjelicu na Mjesec nakon što su to učinili SAD, SSSR i Kina. Također, to bi bilo historijsko prvo slijetanje na Mjesec za letjelicu pod kontrolom privatne kompanije. Hakuto-R također nosi mali rover Rashid koji pripada svemirskoj agenciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Indijski lander Chandrayaan 2 i izraelski rover Beresheet nisu uspjeli da se spuste na Mjesec 2019. godine.

Ispace je obećao da će objaviti još fotografija dok se rover priprema za slijetanje, a kompanija također radi na drugoj i trećoj misiji koje će biti lansirane 2024. i 2025. godine.