Zagonetke za naučnike
130

Najstarija sačuvana karta poznatog svijeta je iz Babilona i pokazuje puno čudovišta i misterija

F. H.
Image credit: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) via Wikimedia Commons
Image credit: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) via Wikimedia Commons
Imago Mundi, također poznat kao "Babilonska karta svijeta", često se kaže da je najstarija karta poznatog svijeta ikada pronađena.

Doduše, nije tako tačna kao Google Maps, niti veličanstveno ilustriran kao kartografija iz srednjovjekovnih vremena, ali pruža jedinstveni uvid u način na koji su stari Babilonci vidjeli sebe i svijet oko sebe.

Vjerovatno je izrađen prije 2.600 do 2.900 godina, u vrijeme kada je Neobabilonsko Carstvo bilo vodeće u svijetu u arhitekturi, kulturi, matematici i ranim prodorima u nauci.

Ponovno otkriće karte u 19. stoljeću gotovo je jednako misteriozno kao i sam predmet. Prema Encyclopedia Britannica, artefakt je otkrio Hormuzd Rassam, poznati arheolog koji je iskopao neke od najboljih asirskih i babilonskih antikviteta ikada pronađenih, uključujući ploče koje su sadržavale Ep o Gilgamešu, najstariji dio svjetske književnosti.

Babilonska karta svijeta pronađena je u kutiji koja se odnosi na Rassamova iskopavanja 1881. u Sipparu u današnjem Iraku, oko 40 kilometara jugozapadno od modernog Bagdada. Međutim, neki vjeruju da je izvorno otkriven u Borsippi, još jednom drevnom gradu koji se nalazi oko 115 kilometara južno od Bagdada. Trenutno je u posjedu Britanskog muzeja u Londonu.

Napuknuta ploča je dimenzija 12,2 x 8,2 centimetra i sadrži kružnu kartu uz dijelove teksta ispisane klinastim pismom. S obzirom na njegovo slomljeno stanje, neke informacije nedostaju iz artefakta, iako su desetljeća naučnih studija uspjela spojiti veći dio njegovog sadržaja.

Karta prikazuje Mezopotamiju, historijsku regiju na Bliskom istoku koja se često naziva "kolijevkom civilizacije" jer je ugostila nekoliko istaknutih civilizacija i kultura kroz antičku historiju, uključujući Babilonce i Asirce.

Foto: EvgenyGenkin via Wikimedia Commons
Foto: EvgenyGenkin via Wikimedia Commons

Većina vjeruje da je grad Babilon prikazan u pravouganoj traci pri vrhu unutarnjeg dijela karte (označen s 13 na gornjoj ilustraciji). Paralelne linije presijecaju ovaj pravougaonik od vrha do dna, čineći se kao da predstavljaju rijeku Eufrat. Poznata rijeka izvire iz planina na sjeveru, prolazi kroz Babilon, a zatim vodi u područje močvarnog izljeva na jugu.

Također možemo pronaći lokaciju brojnih drugih gradova i kraljevstava, uključujući Asiriju, Der i Urartu, prema dokumentu iz 1988. Sva ova naselja okružena su gotovo savršenim kružnim pojasom koji predstavlja "gorku vodu" ili "gorku rijeku", koja se obično prevodi kao ocean.

Na vrhu karte iza okeana označeno je kao mjesto "gdje se Sunce ne vidi". Možda su vjerovali da je ovo zemlja vječne tame, baš poput čudnih prostora opisanih u Epu o Gilgamešu, ili je ovo možda zagonetan komentar o kretanju Sunca.

Dio teksta aludira na različita čudovišta i fantastična bića koja žive u različitim regijama, uključujući krilatog konja, veliku morsku zmiju, čovjeka-škorpiona i čovjeka-bika. Spominju se i manje iznenađujuće zvijeri, kao što su gazele, pantere, jeleni, majmuni, kozorogi, vodeni bivoli i vukovi.

Ljudski likovi također žive na karti. Tekst aludira na nekoliko različitih ljudi, uključujući Utnapištima, legendarnog heroja koji je preživio babilonski potop, i prvog vladara Akadskog Carstva, Sargona.

Ako danas pokušavate navigirati zapadnom Azijom, sa sigurnošću se može reći da bi Babilonska karta svijeta bila prilično beskorisna - spominjanje mitskih životinja sigurno bi dovelo u zabludu.

Međutim, kao historijski dokument, predmet sadrži mnoge intrigantne uvide u dominaciju Neobabilonskog carstva u vrijeme njegova nastanka, piše IFLScience.com.

Prema riječima stručnjaka Britanskog muzeja dr. Irvinga Finkela, Babilon je prikazan kao "nevjerovatno velik u usporedbi s drugim gradovima na karti", što pokazuje da "sadržaj karte nedvojbeno odražava Babilon kao središte svijeta".