Privatna šetnja svemirom
33

Napravljen veliki korak naprijed ka komercijalnim svemirskim letovima, misija SpaceX se vratila na Zemlju

A. L.
Foto: SpaceX
Foto: SpaceX
SpaceX-ova posada Polaris Dawn vratila se na Zemlju nakon pet dana u orbiti, nakon historijske misije koja uključuje prvu komercijalnu šetnju svemirom.

Kapsula Dragon pala je na obalu Floride ubrzo nakon 03:37 po lokalnom vremenu, u prijenosu događaja koji je prenosio SpaceX.

"Dobrodošli nazad na Zemlju", napisali su iz SpaceX na društvenoj mreži X.

Američka svemirska agencija NASA saopćila je da misija predstavlja "gigantski korak naprijed" za komercijalnu svemirsku industriju.

Ponovnim ulaskom u Zemljinu atmosferu, svemirska letjelica se približila temperaturi od 1.900 stepeni, uzrokovanoj intenzivnim pritiskom i trenjem guranja kroz zrak brzinom od oko 27.000 km/h.

Četveročlani civilni tim, koji je finansirao i vodio milijarder Jared Isaacman, putovao je dalje u svemir od bilo kojeg čovjeka u više od pedeset godina.

Scott Poteet, penzionisani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva, i uposlenice SpaceX-a Sarah Gillis i Anna Menon također su bili u posadi.

Isaacman i Gillis prva su neprofesionalna posada koja je izvela svemirsku šetnju, rizičan manevar koji uključuje smanjenje pritiska u odjeljku za posadu i izlazak iz svemirske letjelice.

Samo su astronauti iz svemirskih agencija koje finansira vlada pokušali taj podvig prije ovog leta.

Slike koje su emitovane uživo pokazale su kako dvije posade izlaze iz kapsule kako bi plutale 700 km iznad Zemlje.

Obraćajući se kontroli misije u Hawthorneu u Kaliforniji tokom svemirske šetnje, Isaacman je rekao:

"Kod kuće svi imamo puno posla, ali odavde - izgleda kao savršen svijet".

Kako Dragon nema vazdušnu komoru, posada je bila izložena vakuumu svemira tokom svemirske šetnje.

Ova šetnja svemirom, veća od bilo kojeg prethodnog pokušaja, omogućena je inovativnim astronautskim odijelima opremljenim novom tehnologijom.

Tokom pet dana, posada je izvela više od 40 eksperimenata, uključujući istraživanja o uticaju svemirskih misija na zdravlje ljudi i testiranje međusatelitske laserske komunikacije između svemirske letjelice Dragon i satelita Starlink kompanije SpaceX.

Posada je bila u orbiti unutar svemirske letjelice Dragon, nazvane Resilience, ukupno pet dana, a lansirana je u utorak rano ujutro iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Misija je ušla u historiju dostigavši ​​maksimalnu visinu od 1400 km što je više nego što je bilo koji čovjek preletio od posljednje misije Apollo 1972. godine.