U toku su analize
19

NASA i Boeing odgodili povratak astronauta na Zemlju zbog problema s potisnicima Starlinera

D. B.
Povratak Boeingove svemirske kapsule Starliner na Zemlju odgođen je za 26. juni zbog problema s potisnicima.

Američka svemirska agencija NASA je saopćila da će Starliner okončati svoju prvu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koja uključuje posadu, ne prije 26. juna, gotovo tri sedmice nakon što je lansirana. Posada će sletjeti u Svemirsku luku White Sands u New Mexicu, a prijenos će osigurati NASA.

Misija Crew Flight Test (CFT) podrazumijeva dva astronauta i trebala je trajati sedam dana, međutim, povratak sa ISS-a je značajno odgođen. NASA i Boeing namjeravaju iskoristiti dodatno vrijeme kako bi procijenili probleme s potisnicima, koji su se pojavili i prilikom prvog pokušaja spajanja kapsule s ISS-om 6. juna. Pored navedenog, odgođena je i svemirska šetnja i to za 24. juni, odnosno dva dana prije povratka Starlinera.

"Našim timovima želimo dati malo više vremena da pregledaju podatke, naprave analize i uvjere se da smo zaista spremni za povratak kući", izjavio je Steve Stich, menadžer NASA-inog Commercial Crew Programa.

Starliner se može odvojiti od ISS-a u slučaju hitne situacije, no u suprotnom će se nastaviti testovi kako bi se saznalo više o sistemima kapsule.

Stich je rekao da je pet od 28 potisnika Starlinera zakazalo tokom posljednje faze spajanja sa ISS-om 6. juna, no četiri su se aktivirala. Starliner se iz drugog puta uspio spojiti sa ISS-om nekoliko sati kasnije. Još uvijek traju analize o tome šta se zapravo dogodilo. Boeing i NASA su u sklopu toga obavili testiranje tokom proteklog vikenda, nakon kojih je Stich rekao da osjeća veliko samopouzdanje.

Jedan potisnik se nije aktivirao tokom testa zbog abnormalno niskog pritiska koji je zabilježen tokom pristajanja, a također će ostati ugašen i tokom povratka na Zemlju. Robotska ruka Canadarm2 je također korištena za pogled na potisnike uz pomoć robotske kamere.