Nakon velikih kiša
181

Nevjerovatni snimci NASA-e pokazuju jezero koje se formiralo usred Sahare

F. H.
Foto: NASA
Foto: NASA
Pustinja Sahara poznata je kao jedno od najsušnijih mjesta na našoj planeti, ali nove fotografije snimljene nakon što je bila izložena najvećoj količini kiše u desetljećima bile su "šokantne i iznenađujuće".

Slike je napravio NASA-in Landsat 9, satelit za promatranje Zemlje koji redovno šalje slike našeg planeta.

Na prvoj slici se slana močvara može vidjeti 12. augusta, prije kiše. Nedavne fotografije od 29. septembra pokazuju ogromno zeleno jezero na tom mjestu, nakon što je voda ispunila pustinjsko jezero.

Fotografija područja iz augusta (Foto: NASA)
Fotografija područja iz augusta (Foto: NASA)

"Jezero se nalazi duž planinskog lanca Ugarta i ulijeva se u dolinu Saura, rijeku koja prolazi (ponekad zvanu Wadi) s jugoistoka", navela je Nasa prenosi Skynews Arabia.

Fotografija od 29. septembra (Foto: NASA)
Fotografija od 29. septembra (Foto: NASA)

Britanske novine "Daily Mail" izvijestile su da je "punjenje jezera u pustinji Sahara vrlo rijetko".

Kako globalne temperature nastavljaju rasti, NASA kaže da bismo mogli vidjeti redovitije poplave u dijelovima pustinje Sahara.

"Što će se dogoditi u Sahari još uvijek je vrlo nejasno, ali se nadamo da ćemo s vremenom moći razviti bolje razumijevanje budućnosti Sahare proučavanjem ovih događaja punjenja jezera", rekao je Moshe Armon, viši predavač na Hebrejskom sveučilištu.

Geološki i arheološki dokazi pokazuju da su vegetacija, močvare, pa čak i jezera prekrivala velika područja pustinje Sahare u prošlosti.