Prostrana i udobna
12

Predstavljena svemirska stanica Haven-2, potencijalni nasljednik ISS-a

D. B.
Američka kompanija Vast, koja se bavi tehnologijom za život u svemiru, predstavila je svemirsku stanicu Haven-2, potencijalnog nasljednika aktuelne Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Kompanija je pokazala dizajn stanice Haven-2 tokom 75. Međunarodnog astronautičkog kongresa (IAC). Ova treća generacija orbitalne stanice će ponuditi prostrano i udobno okruženje za astronaute s mnogo prostora za istraživanje, ali i hobije.

ISS prema planu odlazi u penziju 2030. godine, a kao odgovor je američka svemirska agencija NASA pokrenula program Commercial LEO Destination (CLD) za razvoj nasljednika. Haven-2 je potencijalni kandidat za CLD ugovor, ali će NASA proglasiti pobjednike sredinom 2026. godine.

Arhitektura nove stanice i tehnoloških sistema bazirani su uveliko na stanici Haven-1. Ova stanica je imala za cilj demonstrirati Vastove mogućnosti u izgradnji i vođenju komercijalne svemirske stanice. Haven-1, stanica s jednim modulom, bit će lansirana u drugoj polovini 2025. godine.

Potom Vast namjerava lansirati modul stanice Haven-2 do 2028. godine ukoliko dobije NASA-in CLD ugovor 2026. godine. Lansiranje bi se trebalo obaviti pomoću rakete Falcon Heavy kompanije SpaceX.

Prvi modul stanice Haven-2 bit će duži za pet metara u odnosu na Haven-1 te će imati gotovo dvostruko veći prostor za život. Vast planira proširiti Haven-2 dodavanjem centralnog modula prečnika sedam metara, kao i još dva dodatna Haven-2 modula između 2030. i 2032. godine Kada bude završena, stanica će imati oblik slova "X".

Završena stanica Haven-2 imat će unikatni prozor u obliku kupole veličine 3,8 metara, koji će omogućavati pogled na Zemlju. Također, imat će mogućnost primanja tereta, robotsku ruku za manipulisanje objektima u svemiru, pristaništa za letjelice i ulaze/izlaze za kretanje astronauta i unos tereta.

Planiran je i Haven-2 Lab moderni laboratorij za različita istraživanja u mikrogravitaciji, kao i projekte proizvodnje u svemiru. Također, moći će se konfigurisati i prilagođavati za razne eksperimente.

Nova stanica je dizajnirana uzimajući u obzir međunarodnu saradnju.