Bila veliko dostignuće
46

Prva fotografija Zemlje snimljena je iz svemira prije 75 godina

D. B.
Naučnici su prije 75 godina iz Novog Meksika lansirali raketu u svemir na čijem je vrhu bila kamera, koja je napravila prvu fotografiju Zemlje, piše Popular Mechanics.

Bila je to zapravo nacistička raketa V-2, balistički projektil koji je poletio 24. oktobra 1946. godine, a dostigao je visinu od 104 km, nešto iznad granice početka svemira. Kamera postavljena na vrhu je snimala fotografije svakih sekundu i po, a potom je zajedno s raketom pala na tlo brzinom od 547 km/h. Ipak, čovječanstvo je dobilo prvu fotografiju Zemlje snimljenu iz svemira.

"To je bilo nevjerovatno dostignuće za 1946. godinu, velika vijest", izjavio je Michael Neufold iz odjela za historiju svemira u Nacionalnom zračnom i svemirskom muzeju.

Kamera je prije lansiranja smještena u specijalnu čeličnu kasetu kako bi ostala netaknuta uprkos padu s ogromne visine. Kamera je zaista "preživjela" iako je ostala bez jednog sočiva.

Kada su pogledali fotografiju, naučnici su bili izuzetno uzbuđeni, a euforija je bila još veća zbog činjenice da američka vojska nije imala ni padobrane kompatibilne s raketama njemačke proizvodnje tako da nije bilo garancija da će misija s kamerom biti uspješna. Na sreću naučnika, dobili su ono što su željeli.