Druga privatna misija
31

SpaceX na ISS poslao bivšu astronautkinju i tri člana posade koji su platili kartu

D. B.
Kompanija SpaceX je u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu na Floridi lansirala raketu kojom je poslala na Međunarodnu svemirsku stanicu odlikovanu bivšu astronautkinju američke svemirske agencije NASA i još tri putnika koji su platili kartu, a oni će na ISS-u ostati osam dana.

Misiju je isplanirala kompanija Axiom Space iz Houstona i ukupno je druga potpuno privatna misija na ISS. Nazvana je AX-2 i ispisuje historiju jer je istraživačica matičnih ćelija Rayyanah Barnawl postala prva žena iz Saudijske Arabije koja je otputovala u svemir.

Posada se ukrcala u raketu u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu na Floridi dok su se vremenske prilike pažljivo pratile s obzirom na činjenicu da počinje ljetna vlažna sezona u kojoj je teže imati idealne uvjete za lansiranje. Ipak, SpaceX je uspio lansirati raketu Falcon 9 s kapsulom Crew Dragon u kojoj se nalazila posada.
AX-2 je samo jedna u nizu privatnih misija koje planiraju Axiom Space i NASA. Vođa misije je bivša NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson (63), koja je postala prva žena u funkciji komandanta misije. Njoj su se prodružili milioner John Shoffner, kao i Barnawi i Ali AlQarni iz Saudijske Arabije.

Posada misije AX-2 će na ISS-u ostati osam dana te će obaviti više od 20 istraživanja koja se odnose na matične ćelije, ali i druga biomedicinska istraživanja.