Zbog loše prognoze
10

SpaceX odgodio prvu privatnu misiju svemirske šetnje

D. B.
Kompanija SpaceX je odgodila pokušaj lansiranja ekspedicije koju čini civilna posada, a koja treba obaviti prvu privatnu svemirsku šetnju, javlja BBC.

Riječ je o misiji pod nazivom Polaris Dawn, koja je trebala biti lansirana danas iz NASA-inog svemirskog centra na Floridi, međutim, nekoliko sati ranije je prvi čovjek SpaceX-a Elon Musk rekao da je lansiranje odgođeno zbog nepovoljne vremenske prognoze u području pada kapsule.

Zasad nije poznat datum novog pokušaja lansiranja, a prethodni najavljen za utorak je otkazan zbog curenja helija na liniji koja povezuje toranj s raketom.

Iza ove misije stoji milijarder Jared Isaacman, koji je osnovao firmu Shift4. Njegov cilj je da postane prvi astronaut bez profesionalnog statusa, koji će obaviti svemirsku šetnju. On je organizovao i finansirao veći dio projekta sa SpaceX-om, ali nije otkrio koliko je novca potrošio.

Projekt Polaris koristi SpaceX-ovu kapsulu Dragon postavljenu na vrh rakete Falcon 9.

Plan misije uključuje dostizanje visine od 1.400 kilometara, što je ujedno i najveća visina koju će jedna posada dosegnuti nakon NASA-inog programa Apollo prije više od 50 godina. Pomenuti biznismen je ujedno i kapetan posade, koju još čine njegov bliski prijatelj i bivši pilot Američkih zračnih snaga Scott Poteet, kao i dvije inžinjerke SpaceX-a Anna Menon i Sarah Gillis. Njih četvero treniraju za misiju već dvije godine te su proveli hiljade sati obavljajući simulirane vježbe.

Isaacman je putovao u svemir i ranije, a to se dogodilo 2021. godine kada je platio 200 miliona dolara da bude dio prve civilne orbitalne misije kompanije SpaceX pod nazivom Inspiration4.

U okviru misije Polaris Dawn, posada će u svemiru provesti šest dana, a svemirska šetnja je planirana za treći dan. Svi putnici će nositi poboljšana SpaceX-ova odijela opremljena ekranima i kamerama postavljenim na kacige. Isaacman i Gillis će potom izaći iz svemirske letjelice na visini od 700 kilometara, a šetnja će trajati dva sata.

Posada je pripremljena za provođenje nekoliko testova na visini, uključujući komunikaciju sa Starlink internet satelitima, opservacije efekata prolaska kroz Van Allenov radijacijski pojas, visoko nabijeno područje u svemiru.