Zvijezde sjajnije
64

Teleskop James Webb otkrio najudaljeniju galaksiju, svjetlija je nego što se očekivalo

S. Š.
Fotografija: Nasa/ESA/CSA/PA
Fotografija: Nasa/ESA/CSA/PA
Teleskop James Webb uspio je fotografisati najudaljeniju poznatu galaksiju.

Galaksija, nazvana JADES-GS-z14-0, otkrivena je jer je bila samo 290 miliona godina nakon velikog praska, u zoru svemira. Prethodni rekorder ovog teleskopa bila je galaksija viđena na 325 miliona godina nakon velikog praska, koji se dogodio prije skoro 14 milijardi godina.

"Novouočena" galaksija i trenutno najudaljenija, mnogo je svjetlija nego što se očekivalo, što sugerira da je prva generacija zvijezda bila ili blistavija ili formirana mnogo brže nego što su kosmičke teorije predviđale.

Svemirski teleskop James Webb vrijedan deset milijardi dolara, lansiran 2021. godine, može vidjeti više kosmosa nego bilo koji prethodni teleskop. Zbog širenja svemira, svjetlost iz udaljenih galaksija se proteže na duže valne dužine dok putuje, što je efekat poznat kao crveni pomak. U ovim galaksijama efekat je ekstreman, rasteže se za faktor 15, i pomjera čak i ultraljubičasto svjetlo galaksija na infracrvene talasne dužine gdje samo svemirski teleskop James Webb ima mogućnost da ga vidi.

Stefano Carniani iz Scuola Normale Superiore u Pizi, vodeći autor otkrića, rekao je: "JADES-GS-z14-0 sada postaje arhetip ovog fenomena. Zapanjujuće je da svemir može napraviti takvu galaksiju za samo 300 miliona godina", piše Guardian.

Istraživači kažu da neočekivani sjaj ovih ranih galaksija znači da bi teleskop mogao vršiti još udaljenija opažanja.