Tretman koji obećava
54

Ubrizgavanje matičnih ćelija pomaže kod osteoartritisa, popravlja hrskavicu koljena i smanjuje bol

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Milioni ljudi diljem svijeta pate od osteoartritisa, bolnog stanja koje razgrađuje hrskavicu u zglobovima. Međutim, novi potencijalni tretman mogao bi biti na vidiku.

Australska biotehnološka kompanija Magellan Stem Cells kreirala je novi tretman za osteoartritis baziran na matičnim ćelijama. Revolucionarno istraživanje je pokazalo obećavajuće rezultate u liječenju boli u koljenima i sposobnost zaustavljanja napredovanja bolesti.

"Naše istraživanje pokazuje da je Magellanov standardni tretman donorskim matičnim ćelijama siguran i učinkovit u poboljšanju funkcije zglobova, smanjenju nivoa boli i da može imati potencijal za zaustavljanje napredovanja osteoartritisa", izjavio je Julien Freitag, vodeći istraživač u australskoj kompaniji.

Terapija podrazumijeva jednu injekciju matičnih ćelija donora, koja se daje u problematični zglob koljena. Ove posebne ćelije imaju izvanrednu sposobnost regeneracije oštećenog tkiva, uključujući hrskavicu.

Ova terapija koristi mezenhimalne matične ćelije donora, čime se izbjegava kompleksni proces prikupljanja ćelija od pacijenta. Ove ćelije se mogu transformisati u različite vrste ćelija, a potiču iz masnog tkiva ili tjelesne masti, što sprečava imunološki odgovor.

Istraživači su proveli kliničke studije faze I/II kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost tretmana nazvanog MAG200.

Nova terapija se pokazala obećavajućom u zaustavljanju osteoartritisa, a 75 posto pacijenata je doživjelo značajno smanjenje boli i bolju funkciju zglobova nakon 12 mjeseci. Prema saopćenju za javnost, bol se smanjila za 58 posto, a kvalitet života je postao dvostruko bolji nakon godine tretmana.

"Istraživanje je pokazalo da Magellanova terapija matičnim ćelijama može usporiti ili spriječiti napredak osteoartritisa, a uočeno je poboljšanje volumena hrskavice kod pacijenata koji su primali tretman. Grupa koja je dobijala placebo nije pokazala nikakve promjene ili je osteoartritis napredovao", rekao je Freitag.

Zanimljivo, dugotrajno praćenje pacijenata je pokazalo da imaju korist od samo jedne injekcije matičnih ćelija u periodu od čak četiri godine.

Osteoartritis je četvrti najčešći uzrok invaliditeta u svijetu. Sadašnji tretmani često pružaju tek ograničeno olakšanje, a uz to mogu imati ozbiljne nuspojave.

Postojeći tretmani su fokusirani na smanjenje boli, primarno pomoću nesteroidnim protuupalnim lijekovima i fizikalnom terapijom. Međutim, ove metode ne sprečavaju pogoršanje bolesti. Dugotrajna upotreba lijekova može proizvesti nuspojave uključujući čir želuca, oštećenje bubrega i kardiovaskularne probleme.

Nažalost, trenutni tretmani ne mogu usporiti osteoartritis, što dovodi do povećanja broja operacija koljena.

Terapije matičnim ćelijama poput Magellanove nude nadu u tretiranje ranije izazovnih stanja. Rigorozan razvoj je ključan u stvaranju efikasnih, pristupačnih i dugotrajnih tretmana u budućnosti.