Pilot nije potreban
18

Američkim marincima predstavljen robotski helikopter, može dostaviti dvije tone tereta

D. B.
Kompanija Airbus US Space & Defence nedavno je obavila uspješnu demonstraciju za program namijenjen podršci Američkim marincima, a to se dogodilo u zračnoj bazi New River i kampu Lejeune u sklopu projekta unapređenja zračne logistike.

U demonstraciji su procijenjene karakteristike autonomnog helikoptera Airbus UH-72B Lakota te je potvrđena njegova sposobnost za transport specijaliziranog tereta. Airbus je također ovom prilikom pokazao svoje strategije za ispunjavanje zahtjeva marinaca za sistem sistem Aerial Logistic Connector namijenjen podršci ekspedicijskim naprednim operacijama baze.

Ovaj događaj je dio Aerial Logistics Connector Middle Tier of Acquisition (MTA) Rapid Prototyping Programa, čiji je cilj prototipima letjelica demonstrirati mogućnosti kroz niz operacijskih demonstracija i eksperimenata.

Buduće demonstracije će ponuditi još informacija o mogućnostima letjelice, a fokus će biti na ispunjavanju zahtjeva marinaca za autonomne operacije i transport specijaliziranog tereta. Demonstracije će biti nastavljene do kraja ove, ali i 2025. godine.

Što se tiče helikoptera, baziran je na H145/UH-72 platformi, a to je dominantni lagani helikopter koji služi u komercijalne, javne i vojne svrhe širom svijeta. Može ponijeti gotovo dvije tone ključnog tereta, kao što su standardni kontejneri i minobacači, veoma brzo i na operativno relevantne udaljenosti. Niski troškovi nabavke bespilotnog helikoptera čine ga pristupačnijim i korisnim u okruženjima s teškim pristupom. Domet iznosi gotovo 350 nautičkih milja, što je oko 648 kilometara.