Zbog važećeg zakona
31

Appleov iPad u Evropi podržava prodavnice aplikacija treće strane

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Apple je saopćila da će od danas (16. septembar) omogućiti korisnicima iPada u Evropskoj uniji da instaliraju prodavnice aplikacija treće strane na svoje tablet uređaje, a uslov za to je instalacija iPadOS-a 18, koji će također od danas biti šire dostupan.

Evropska komisija je u aprilu označila iPadOS kao "osnovnu uslugu platforme", što znači da ovaj operativni sistem baš kao i iOS, App Store te Safari, podliježe strožijim pravilima prema Zakonu o digitalnim tržištima. Apple je imao šest mjeseci da nadogradi iPadOS kako bi bio u skladu sa zakonom, a koji uključuje otvaranje platforme za prodavnice aplikacija treće strane.

Epic Games je već najavio svoju prodavnicu aplikacija za iPadOS, što znači da će korisnici u EU moći igrati igre Fortnite i Fall Guys na kompatibilnim iPadima. Na iOS je stiglo još nekoliko prodavnica aplikacija treće strane otkako je Apple omogućio zvaničnu podršku za EU u martu.

Dok AltStore PAL i Epic Game Store ne podliježu Appleovim uobičajenim pravilima pregleda aplikacija, kompanija ih dokumentuje iz sigurnosnih razloga. Developeri prodavnica aplikacija treće strane moraju Appleu platiti i naknadu Core Technology Fee nakon što pređu određene pragove. Međutim, EU je pokrenula istragu o ovoj naknadi u martu.

Ostale važne promjene koje donosi iPadOS 18 su "ispod površine", no mogle bi promijeniti način na koji korisnici u EU surfaju internetom putem iPada. Apple će omogućiti browserima treće strane da koriste vlastiti engine na iPadOS-u umjesto WebKit enginea. To znači da će Mozilla i Google moći ponuditi verzije Firefoxa i Chromea za iPad, koje koriste njihovu vlastitu tehnologiju.