Saradnja s Axiomom
25

Britanci planiraju slanje svoje posade u orbitu

D. B.
Četiri britanska astronauta uskoro bi trebala otputovati u orbitu, a to će biti potpuno britanska misija.

Američka kompanija Axiom, koja organizuje posjete Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), radi na planu nakon što je potpisan memorandum o razumijevanju s Britanskom svemirskom agencijom.

Projekt će koštati najmanje 200 miliona funti, no ideja je da se finansira komercijalno, odnosno da se ne koristi novac britanskih poreznih obveznika.

Axiom je za BBC potvrdio da se vode razgovori s korporacijama i institucijama zainteresovanim za finansiranje. Posljednja osoba iz Velike Britanije koja je putovala u svemir bio je Tim Peaks i to na ISS kao astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) 2015. godine.

"Ovo je uzbudljiva prilika i zapravo jedinstvena. Niko nije obavio 'nacionalnu misiju' komercijalno kao što je ova. To je novi model koji će predstavljati temelj novih putovanja u svemir u budućnosti", kazao je Peake.

Detalja je zasad malo, posada još nije odabrana, a nema ni jasnog plana.

Trenutno Axiom u svojim misijama koristi kapsule kompanije SpaceX za putovanja na ISS, no britanska posada bi mogla zapravo kružiti oko Zemlje u kapsuli nekoliko dana te provoditi naučne eksperimente, a potom se vratiti kući.

Američka svemirska agencija NASA u slučaju misija posjete ISS-u insistira na određenim uslovima među kojima je uključivanje iskusnog astronauta u posadu, međutim, veoma mali broj Britana ispunjava ovaj uslov, a Peake je očigledan kandidat za komandanta misije.

Axiom, koji je osnovao bivši NASA-in zvaničnik zadužen za ISS, dosad je vodio dvije misije, a treća će biti lansirana naredne godine. Prethodne misije su bile prilika za bogate pojedince i astronaute koje finansira vlada , a koji nisu dio standardnih rotacija posade stanice.

No, ako se nova svemirska ekonomija u niskoj orbiti želi održivo razvijati, mora uključiti i sektore koji tradicionalno nisu bili uključeni u svemirske aktivnosti. Britanska svemirska agencija je stavila naglasak na stvaranje privatne podrške za nove svemirske kompanije.

Kada će britanska posada otputovati u svemir, zasad nije poznato. Misija mora biti u potpunosti isplanirana, a potrebno je osigurati i sredstva. NASA ima ograničen broj godišnje dostupnih slotova za komercijalne putnike i prilično su skupi.

Axiom će uskoro početi spajati module na ISS, koji će se u konačnici odvojiti kao zasebna platforma i formirati komercijalnu stanicu kada se ISS prestane koristiti. Većina hardvera se proizvodi u Italiji.

Evropske zemlje vide Axiom kao način da pošalju više svojih ljudi u orbitu. Mađarska, Švedska i Poljska će za razliku od Velike Britanije koristiti novac poreznih obveznika.