Ohrabrujući rezultat
8

Britanska logistička kompanija isprobava dostavu krvi bolnicama uz pomoć drona

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Logistička kompanija u Velikoj Britaniji je pomoću dronova prebacila zalihe krvi između dvije bolnice, u nadi da uspostavi shemu za svakodnevnu primjenu, piše Euronews.

Deset identičnih pakiranja krvi prešlo je 68 kilometara dug put od bolnice Wansbeck do Alnwicka i natrag u sjevernom okrugu Northumberland.

Polovina je prevezena dronovima koji su letjeli brzinom većom od 100 km/h, dok je ostalih pet išlo cestom.

Istraživači su otkrili da to nije promijenilo kvalitetu krvi isporučene dronom, a laboratorijski rezultati nisu pokazali zamjetnu razliku u oštećenju krvnih stanica ili promjenama u razinama kalija.

"Rezultati ovog prvog ispitivanja vrlo su obećavajući, ne pokazuju kompromise po pitanju sigurnosti krvi", rekla je dr. Gail Miflin, glavna medicinska službenica u Blood and Transplant za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), javno finansiranu zdravstvenu njegu u zemlji.

Probni let mogao bi ponuditi rješenje kako brzo i jednostavno dostaviti vitalnu krv u bolnice.

Hammad Jeilani, suosnivač logističke kompanije Apian koja je vodila ispitivanja, kaže da su dosadašnji rezultati bili pozitivni.

"U ovom konkretnom ispitivanju letjeli smo s deset pakiranja crvenih krvnih stanica s NHS krvlju i transplantatom i vozili deset identičnih pakiranja i u biti, s druge strane, analizirali smo one u laboratoriju i dokazali da nema razlike između ta dva pakiranja, što znači da je dostava dronom sigurna metoda prijevoza", rekao je.

Oko 5.000 vreća krvi potrebno je svaki dan u Velikoj Britaniji za transfuzije i operacije, ali često su darivatelji i pacijenti miljama udaljeni.

Ruanda već osam godina isporučuje krv bespilotnim letjelicama u planinskim predjelima, a u SAD-u i Kanadi organi za transplantaciju isporučuju se zrakom.

Kompanija ima za cilj pronaći inovativne načine za omogućavanje dostave bolnicama i klinikama, a njena se web stranica pita: "Ako pacijent može dobiti pizzu za 30 minuta, zašto mora čekati danima da stignu rezultati laboratorijskih pretraga ili lijekovi?"

Iako su ispitivanja bespilotnih letjelica do sada bila dobro prihvaćena, uvođenje u punom opsegu trebalo bi odobriti Uprava za civilno zrakoplovstvo.