Poboljšan i Safety Check
26

Chrome omogućio korisnicima da se lako riješe dosadnih notifikacija na web stranicama

D. B.
Mnogi korisnici imaju problem s prevelikim brojem notifikacija koje im stižu s različitih web stranica, a kompanija Google je sada ponudila efikasno rješenje.

Google je za svoj browser Chrome pripremio rješenje koje predstavlja "trenutnu odjavu" (instant unsubscribe) i to u samoj notifikaciji. Ova opcija prvobitno stiže na Pixel modele smartphonea, no uskoro će biti dostupna i na više uređaja koji koriste operativni sistem Android te će ponuditi opciju Unsubscribe unutar notifikacije. Bit će dovoljan samo jedan dodir da notifikacije s određene web stranice prestanu dolaziti.

Ipak, da bi se korisnik riješio notifikacija, morat će isključivati jednu po jednu, a ukoliko se dogodi da slučajno isključi neku od njih, tu je opcija Undo.

Chrome dobija i poboljšani Safety Check, sigurnosnu provjeru koja će raditi automatski u pozadini te povlačiti dozvole za notifikacije s web stranica koje Google Safe Browsing označi da su "obmanom navele korisnike da daju dozvolu".

Novi Safety Check će obavještavati korisnike o aktivnostima koje poduzima, poput povlačenja dozvola stranicama koje on više ne posjećuje, označavanja neželjenih notifikacija i drugo. Također, podsjećat će korisnike na važne stvari poput sigurnosnih problema koji trebaju biti riješeni.

I konačno, moguće je dati dozvolu poput pristupa kameri i mikrofonu samo jednom, a kada korisnik napusti određenu web stranicu, dozvola će biti povučena te stranica više neće imati pristup sve dok joj to korisnik ponovo ne dozvoli.