Donosi nekoliko benefita
5

Embraer predstavio prvi automatski sistem za polijetanje putničkih aviona

D. B.
Kompanija Embraer je prva u avioindustriji koja je proizvela automatski sistem za polijetanje komercijalnih aviona.

Riječ je o sistemu Embraer Enhanced Takeoff System (E2TS), koji je dizajniran da omogući E2 putničkom avionu optimalan profil i automatsko polijetanje. Također, ovim se povećava kapacitet goriva, kao i domet aviona te nosivost. Dizajn brazilskog proizvođača unapređuje rotaciju i putanju, smanjuje dužinu polja i opterećenje na pilota, a osim softverske nadogradnje, nikakve modifikacije aviona nisu potrebne.

Inovacija je predstavljena u Velikoj Britaniji zajedno s još nekoliko poboljšanja performansi u segmentu komercijalnih aviona.

Automatsko slijetanje u komercijalnoj avijaciji dostupno je od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a njegova upotreba je postala sve zastupljenija u posljednjih nekoliko decenija. Embraerov E2TS sistem će se početi koristiti od kraja 2025. godine te će unaprijediti profile polijetanja i slijetanja, ali i povećati domet za oko 560 kilometara.

Embraer je već počeo nuditi ovu opciju kupcima, naglašavajući potencijal sistema da "izvuče više vrijednosti iz ekosistema" i izazove značajan interes.

Sistem radi pomoću patentirane softverske nadogradnje postojećeg sistema kontrole leta te eliminiše potrebu za modifikacijama aviona. Piloti aktiviraju mod automatskog polijetanja, postave automatski gas i uključe autopilot. I dok piloti ostaju odgovorni za podešavanje smjera i poluge za snagu, sistem upravlja rotacijom.

Pored toga, GTF motori E2 aviona imaju koristi od optimiziranog potiska uspona, što smanjuje opterećenje na njih. U periodu od 15 godina ovo može operaterima uštedjeti oko 500.000 dolara po avionu.

Sve u svemu, E2TS unapređuje efikasnost polijetanja, smanjuje radno opterećenje pilota te nudi značajne uštede zahvaljujući optimizaciji motora.

Arjan Meijer, predsjednik i direktor kompanije Embraer Commercial Aviation, rekao je da je odluka o razvoju i lansiranju E2TS-a rezultat potreba kupaca i želje da unaprijede svoje sposobnosti avionike na sljedeći nivo.

On je potvrdio da je već ponuđena naknadna ugradnja E2TS-a na avione koji trenutno čekaju isporuku kupcima.