Još uvijek na čekanju
118

Google Street View još uvijek nije dostupan u Bosni i Hercegovini

B. H.
Foto: Google
Foto: Google
Bosna i Hercegovina se još uvijek nije pridružila globalnoj porodici zemalja čije su ulice, ceste i znamenitosti dostupne na Google Street Viewu.

Street View je naziv opcije panoramskog prikaza ulica snimljenih kamerom s mogućnošću snimanja u gotovo sferičnom rasponu od 360 stepeni. Integrisana u Google karte, ova funkcija omogućava realističan prikaz ulica onakvih kakve su bile u trenutku snimanja. Korisnicima/ama pruža mogućnost virtuelne šetnje ulicama gradova, a u nekim slučajevima i ulazak u galerije i muzeje.

Prema Googleovim podacima, postoje dva izvora fotografija koje se prikazuju u Street Viewu. Prvi je Google, odnosno snimci napravljeni uz pomoć Street View auta ili trekkera te kompanije.

Sadržaj u vlasništvu Googlea potpisan je kao “Street View” ili “Google Maps”. Lica i registarske tablice u našim slikama automatski zamagljujemo.

Drugi izvor su korisnici/e Google karti koji/e sami/e mogu da učitaju svoje snimke prikaza ulica u Google karte ukoliko ti snimci zadovoljavaju tehničke kriterije (naprimjer, da su snimljeni 360 kamerom, koju podržava Google).

Sadržaj koji postave korisnici/e prikazuje se uz ime profila na koje se može kliknuti ili tapnuti, a ponekad i uz profilnu sliku.

Prema tome, moguće je razlikovati snimke prikaza ulica koje su u vlasništvu kompanije Google te snimke koje su učitali/e korisnici/e koji/e su htjeli/e doprinijeti prikazu ulica snimajući ih vlastitom opremom.

Trenutno dostupan Street View u BiH

U Bosni i Hercegovini trenutno je dostupan prikaz ulica kroz Street View opciju na Google kartama, međutim, to nije zvanični Googleov prikaz ulica potpisan sa “Street View” ili “Google Maps”.

Na primjeru grada Sarajeva, u kojem je pokriveno svega nekoliko ulica, uglavnom u općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, može se vidjeti da su prikazi ulica zapravo privatni snimci koje su učitali/e korisnici/e Google karti.

Ime autora snimka može se vidjeti u lijevom uglu nakon otvaranja Street Viewa na laptopu. Osim toga, snimci ulica trenutno dostupni u BiH ne odgovaraju standardu Google Street Viewa.

Isto je sa snimcima iz Banjaluke, Mostara i Međugorja. Poređenja radi, u Hrvatskoj je Googleov Street View dostupan od 2012. godine te su takvi snimci ulica potpisani kao “Google Street View”.

Nakon analize Raskrinkavanja prvobitni tekst je izmijenjen.