Dio velike nadogradnje
12

Google vodi korisnike u avanturu "putovanja kroz vrijeme" pomoću novih funkcija za Maps i Earth

D. B.
Google Maps koriste milijarde ljudi širom svijeta, a kompanija Google ovu aplikaciju redovno nadograđuje. Nedavno je predstavila redizajnirane pinove, nove boje i elegantniju donju karticu, no nije se u izgledu. Stvarna vrijednost je u sadržaju, a nova nadogradnja je upravo to jer čini aplikaciju još boljom za "zavirivanje" u prošlost i sadašnjost svijeta.

Google je pripremio uzbudljive novitete za Earth i Maps, koji će unaprijediti iskustvo istraživanja svijeta. Korisnici će uskoro moći "uroniti" u historijske fotografije na Google Earthu, dobiti bolju pokrivenost Google Viewom, ali i vidjeti oštrije satelitske fotografije zahvaljujući AI tehnologiji.

Jedna od istaknutih funkcija u ovoj nadogradnji je dodavanje historijskih fotografija u Google Earth, što omogućava korisnicima da virtuelno "putuju kroz vrijeme u prošlost" te da vide kako se okruženje mijenjalo tokom godina. Na taj način nudi vizuelnu priču o tome kako su ljudska aktivnost i klimatske promjene oblikovali svijet.

Na nekim mjestima se fotografije sežu i do 80 godina u prošlost. Veliki gradovi poput Londona, Pariza i Berlina imaju fotografije koje datiraju još od tridesetih godina prošlog stoljeća. Nova funkcija je dostupna na web i na mobilnoj verziji Google Eartha.

Google također unapređuje Street View novom velikom nadogradnjom te dodaje nove fotografije u gotovo 80 detalja, a neke od njih su pokrivene prvi put. Među njima je i naša Bosna i Hercegovina, a pridružuju joj se Namibija, Lihtenštajn i Paragvaj. Zemlje poput Australije, Argentine, Brazila, Danske, Španije, Japana, Novog Zelanda i mnogih drugih su dodatno pokrivene.

Google nije izostavio ni AI tehnologiju, tako da je pored novih mjesta za istraživanje, Google omogućio i jasnije satelitske fotografije za Earth i Maps zahvaljujući upravo ovoj tehnologiji. Novi AI model pod nazivom Cloud Score Plus je omogućio Googleu da satelitske snimke učini jasnijim tako što su uklonjeni oblaci i magla, a rezultat su oštriji i detaljniji prikazi.

Prosječni korisnik Google Mapsa, koji voli istraživati svijet iz svog doma pomoću Street Viewa kada putovanja nisu opcija, zaključit će da je ova nadogradnja zaista uzbudljiva. Šansa za lutanje ulicama zemalja koje ranije nisu bile pokrivene, zvuči uzbudljivo, a historijske fotografije to dodatno naglašavaju.