Na terenu
0

Google Street View vozilo uočeno u Banjoj Luci, snima ulice za Google maps

N. C.
Google Street View vozilo u Banjoj Luci (Foto: ATVBL)
Google Street View vozilo u Banjoj Luci (Foto: ATVBL)
Na ulicama Banje Luke uočen je Googleov automobil koji snima ulice ovog grada kao dio tehonologije Google Street View za Google maps.

Googleov automobil u maju ove godine snimao je na ulicama glavnog grada naše zemlje, a sada je na red došla i Banja Luka.

Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja u kojima će Street View automobili voziti 2024. godine. Ovo odgovara oglasu za posao vozača koju je ranije ovog mjeseca objavila DeRisk, kompanija koja sarađuje s Googleom na zapošljavanju vozača.

Google Street View je tehnologija predstavljena u Google mapama i Google Earthu koja pruža interaktivne panorame sa pozicija duž mnogih ulica u svijetu.

Pokrenut je 2007. godine u nekoliko gradova u Sjedinjenim Državama, a od tada se proširio na sve veće i manje gradove u zemlji, kao i na gradove i ruralna područja mnogih drugih zemalja širom svijeta.

Google Street View prikazuje interaktivne panorame spojenih VR fotografija. Većina fotografija se radi automobilom, ali se neke rade triciklom, motornim sankama , podvodnim aparatima i pješice.

Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih evropskih zemalja u kojoj ne postoji Street View, uz Kipar, Moldaviju, Lihtenštajn, Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Vatikan.