Nova i efikasna metoda
37

Kineski naučnici klonirali svinje pomoću AI tehnologije

D. B.
Tim kineskih naučnika s Univerziteta Nakai su razvili potpuno automatiziranu metodu kloniranja svinja.

U Kini surogat majka dobila kloniranu prasad koja su rezultat metode kloniranja bez ljudskog utjecaja, odnosno intervencije.

Kina je trenutno najveći proizvođač i konzument svinjetine u svijetu, a populacija svinja u ovoj zemlji je veća od 400 miliona. Potrošnja svinjetine po glavi stanovnika iznosi 30 do 35 kilograma. Veliki dio pojedenog mesa u Kini predstavlja upravo svinjetina, a dostupne zalihe u ovoj zemlji nikad nisu dovoljne. Zbog toga Kina mora uvoziti milione tona skupog svinjskog mesa svake godine, a čak i 2021. godine je uvezla 3,31 miliona tona svinjetine.

Međutim, Liu yaowei, jedan od naučnika s Univerziteta Nakai, vjeruje da automatizirana metoda kloniranja zasnovana na AI tehnologiji može značajno povećati kinesku populaciju svinja i omogućiti Kini da bude samoodrživa u proizvodnji svinjetine.

Važnja činjenica je da meso kloniranih svinja nije isto što i meso uzgojeno u laboratoriju jer se ovo drugo razvija iz kultiviranih ćelija pripremljenih u laboratorijskim uvjetima. S druge strane, klonirano meso nastaje od ćelija "originalne" svinje.

Zanimljivo je da se ćelije kloniranih životinja mogu koristiti i za proizvodnju mesa uzgojenog u laboratoriju. Metode koje se trenutno koriste za kloniranje životinja ili kloniranje svinja zahtijevaju učešće ljudi u različitim fazama, a to povećava rizik od grešaka tokom kloniranja i još nekoliko komplikacija.

Npr., nuklearni prijenos somatskih ćelija, popularna tehnika kloniranja životinja, zahtjeva da čovjek ukloni jezgro iz jajne ćelije životinje kako bi se somatska ćelija, koja je sposobna da proizvede bilo koje tkivo koje olakšava kloniranje, mogla staviti na njeno mjesto. Tokom procesa se osjetljive ćelije često oštećuju ili kontaminiraju zbog ljudske umiješanosti u proces.

Kineski poljoprivredni naučnik Pan Dengke, koji je poznat po izumu metode za kloniranje svinja pomoću robota, ranije je stvario hiljade klonova svinja pomoću SCNT-a. Zbog poteškoća s kojim se suočavao tokom procesa, dobio je ozbiljne probleme u leđima. Stoga on vjeruje da nova metoda bazirana na AI tehnologiji ima potencijal da donese revoluciju u segment kloniranja svinja.

Tim s Univerziteta Nankai je također klonirao svinje 2017. godine korištenjem robota, ali je i u ovom slučaju čovjek morao učestvovati. U poređenju s kloniranjem svinja kojim upravlja čovjek, stopa uspjeha robotskog kloniranja je mnogo veća jer roboti ne prave greške niti ošećuju ćelije tokom procesa.

Stoga su naučnici ovog puta razvili potpuno automatizirani proces kloniranja u kojem ne učestvuje čovjek.

Novi sistem koji pokreće AI tehnologija može izračunati naprezanje unutar ćelije te usmjeriti robota da koristi minimalnu silu za završetak procesa kloniranja, a to smanjuje oštećenje ćelije.

S obzirom na činjenicu da automatizirani proces ne zahtijeva učešće čovjeka, eliminisane su i fizičke poteškoće s kojima se ljudi suočavaju tokom tradicionalnih metoda kloniranja.

Naučnici tvrde da bi implementacija njihovog pristupa kloniranju može pomoći u povećanju proizvodnje svinjskog mesa i unapriejditi strategije kloniranja životinja koje se koriste širom svijeta.