Veoma korisno rješenje
133

Novo svemirsko odijelo reciklira urin i pretvara ga u pročišćenu vodu za piće

D. B.
Život astronauta se možda čini kao glamurozna karijera, no definitivno zahtijeva mnogo napornog rada i žrtve. Astronauti provode sedmice i mjesece u orbiti, daleko od svojih voljenih, a ponekad moraju piti i otpadnu vodu.

Otpadna voda se koristi za piće "ponekad" jer se zasad ne pretvara u pitku vodu svaka kap urina astronauta, nego se zapravo urin izbacuje kada oni stignu u svemirsku letjelicu. Međutim, novo svemirsko odijelo koje su dizajnirali naučnici, inspirisano je romanima "Dune" Franka Herberta. Ovo odijelo će produžiti trajanje svemirskih šetnji jer ima mogućnost reciklaže urina zahvaljujući specijalnom ruksaku za filtriranje. Riječ je o "vanjskom kateteru baziranom na vakuumu", koji vodi do jedinice za osmozu, a astronauti ga nose na leđima.

Odijela su dizajnirana uzimajući u obzir buduće misije američke svemirske agencije NASA-e Artemis II i Artemis III, koje podrazumijevaju put oko Mjeseca i spuštanje na njegov južni pol u naredne dvije godine. NASA i kompanija Axiom Space su već odobrili dizajn svemirskog odijela za svoje svemirske misije, no čini se da bi ovaj novi sistem filtriranja mogao biti dodan na njega. Ova odijela bi se mogla koristiti i za misije ljudske posade na Mars početkom 2030-tih.

Novo odijelo ne samo da će omogućiti astronautima pitku vodu, nego će unaprijediti i higijenu. Tradicionalni dizajn odijela, koji se koristi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dolazi samo sa superupijajućim polimerom za urin. To znači da astronauti vrše nuždu u svemirsko odijelo. Zastarjeli sistem za otpad je doveo do problema poput infekcija urinarnog trakta astronauta te gastrointestinalnih problema.