Sve bliže cilju
16

Prototip XB-1 Boom Supersonica obavio drugi testni let

D. B.
Američka kompanija Boom Supersonic obavila je drugi testni let svojim XB-1 supersoničnim avionom.

Avion je letio iznad kalifornijske Zračne i svemirske luke Mojave te je trajao oko 15 minuta, a avion XB-1 je dostigao visinu od 3.170 metara te brzinu od 446 km/h.

Tokom testnog leta je prvi put obavljen proces uvlačenja i izvlačenja stajnog trapa, a testiran je i novi digitalni sistem za povećanje stabilnosti kako bi se unaprijedila upravljivost.

Ovaj uspješni test je označio još jedan korak naprijed ka supersoničnom letu, koji bi trebao biti obavljen nešto kasnije ove godine.

"XB-1 je imao fantastičan drugi let, a prvi rezultati pokazuju da smo uspješno implementirali ono što smo naučili tokom prvog leta. Uzbuđeni smo i nastavljamo vršiti testiranja na putu ka supersoničnom letu. Ponosan sam na tim, ovaj let je korak prema povratku supersoničnih putovanja putnika", rekao je Blake Scholl, osnivač i direktor kompanije Boom Supersonic.

Testni avion XB-1 obavio je prvi let u martu ove godine, a sada ga kompanija namjerava češće testirati. Prije dostizanja supersonične brzine planirano je još desetak testnih letova.

Program XB-1 je dio procesa dizajniranja i razvoja Boomovog flagship projekta Overture, a to je supersonični avion. Boom Supersonic ima za cilj da unese revoluciju u zračna putovanja tako što će ih učiniti mnogo bržim i efikasnijim.

Vezani članci