Nakon teških optužbi
24

Roblox pravi promjene nakon izvještaja da nije zaštitio djecu od predatora

D. B.
Roblox je primoran napraviti neke potencijalno velike promjene koje će ograničiti pristup predtinejdžerima i njihovim roditeljima omogućiti kontrolu nad onim što njihova djeca rade na platformi, saopćeno je iz kompanije, prenosi The Verge.

Ove promjene stižu nakon nedavnih izvještaja u kojima je istaknuto da Roblox nije uspio zaštititi djecu. Primjera radi, u julu je Bloomberg objavio veliki izvještaj o predatorima na platformi. Turska je blokirala pristup Robloxu u augustu tvrdeći da je to bila neophodna mjera da se zaštite djeca. Roblox je ovog mjeseca saopćio da će otvoriti ured u ovoj zemlji ukoliko pristup bude ponovo omogućen. Ranije ovog mjeseca je investicijska firma Hindenburg Research obavila istraživanje te je saopćila da je Roblox "pedofilski pakao s oznakom X".

Nakon novih promjena, korisnici mlađi od 13 godina će morati dobiti dozvolu roditelja da pristupe "određenim funkcijama chata", dok će korisnici mlađi od devet godina morati imati dozvolu roditelja da pristupaju sadržaju koji ima oznaku "umjereno". Ova oznaka se odnosi na stvari poput umjerenog nasilja ili grubog humora. Kompanija je već najavila da će ove jeseni preći sa "smjernica o iskustvu", koje ocjenjuju iskustva za određene uzraste, na novi sistem označavanja sadržaja.

Roblox dodaje i novu vrstu naloga, koji će omogućiti roditeljima da kontrolišu djecu na platformi. Roditelji će nove naloge moći povezati s nalozima svoje djece, tako da mogu mijenjati roditeljsku kontrolu i pristupati informacijama o tome kako njihova djeca koriste Roblox uključujući vrijeme dnevnog korištenja, a imat će i uvid u njihove prijatelje. Međutim, Roblox neće dopustiti roditeljima da postave PIN za promjenu podešavanja naloga ili da koriste restrikcije naloga za sprečavanje dječijih naloga da šalju in-game poruke ili da ograniče dječiji profil samo na pristupanje iskustvima dizajniranim za sve uzraste.

"Ažuriranja koja se dijele mailom su dio Robloxove posvećenosti da platforma bude jedno od najsigurnijih online okruženja za naše korisnike, posebno za one najmlađe. Više informacija ćemo saopćiti u novembru", izjavila je za The Verge Juliet Chaitin-Lefcourt iz Robloxa.