"Kiss The Future"
85

Sarajevo je regionalni centar vještačke inteligencije: Potpisan ugovor sa Amazon Web Servisom

B. R.
Nermin Hadžić, direktor Bloomteqa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Hadžić, direktor Bloomteqa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo je danas i sutra regionalni centar vještačke inteligencije. Za to je zaslužna kompanija Bloomteq kao organizator samita o vještačkoj inteligenciji "Kiss The Future".

Uoči početka ovog samita potpisana su dva ugovora - jedan je s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine (VTK BiH) dok je drugi s kompanijom Amazon Web Services (AWS).

Direktor Bloomteqa Nermin Hadžić je sam samit, kao i potpisivanje navedenih ugovora, ocijenio kao početkom ozbiljnog fokusa na vještačkoj inteligenciji. Za AWS je istakao da će pomoći u primjeni alata vještačke inteligencije i u privatnom i javnom sektoru.

Govoreći o značaju ugovora s AWS-om, suosnivač Bloomteqa Admir Kulin je izjavio da će AWS u Bosni i Hercegovini graditi, kako je naveo, infrastrukturu budućnosti. Naglasio je da se ovim želi postići da Sarajevo ponovo bude mjesto tehnološkog razvoja, što je bilo u vrijeme Emerika Bluma koji je inspiracija Bloomteqa.

"To je važno za naše istraživače koji su fenomenalni. Želimo imati ono što smo imali prije rata. Želimo pokazati da je Bosna i Hercegovina na karti svijeta, da možemo i da smo inovativni", rekao je Kulin.

Učesnici samita će od stručnjaka iz različitih dijelova svijeta imati priliku da uče o primjeni vještačke inteligencije u različitim djelatnostima - od telekomunikacija do finansija. Među tim stručnjacima su profesor Leo Karkkainen koji je radio u Nokiji i Huaweiju i Ott Velsberg koji je odgovoran za primjenu vještačke inteligencije u javnom sektoru Estonije, koja je svjetski lider po ovom pitanju.

Spomenuti i drugi stručnjaci će pomoći da se drži korak u tehnološkom razvoju, za koji je Hadžić istakao da je u posljednjih godinu i po zaista nevjerovatan.

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković je napomenuo da je institucija koju predstavlja bila jedan od pionira u pokretanju digitalizacije privatnog sektora, ali da je sada nužna primjena vještačke inteligencije u domaćoj privredi.

"Potrebno je iznaći način za sektorsku primjenu vještačke inteligencije, vodeći računa o propisima Evropske unije, kojima se tretira etička primjena vještačke inteligencije. Znamo da je vještačka inteligencija kvalitetan sluga čovjeka, ali ako postane gospodar, imat ćemo velikih problema", podsjetio je Vuković.

Samit "Kiss Th Future" je podržalo i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. Resorna ministrica Adna Mesihović (ZNG) očekuje da će se ovim samitom dugoročno doprinijeti jačanju akademskih i naučnih kapaciteta Kantona Sarajevo.

Nije izostala podrška ni UniCredit Banke, čija je predsjednica Upravnog odbora u Bosni i Hercegovini Amina Mahmutović izjavila da je ovo ključni trenutak za Bosnu i Hercegovinu, korak ka inovacijama i napretku.

"Ovo je prilika da se Bosna i Hercegovina predstavi kao važan centar za tehnologiju i inovacije te kao mjesto s velikim potencijalom za lični razvoj svih uključenih strana u područje inovacija. Ovim forumom, ne samo da se pruža jedinstvena platforma za razmjenu iskustava, znanja i ideja u području vještačke inteligencije, već se ističe i važnost vještačke inteligencije kao ključnog faktora u oblikovanju budućnosti", navela je Mahmutović.

Bankarski sektor je istakla kao sektor koji prepoznaje brojne prilike koje vještačka inteligencija donosi. I Mahmutović je napomenula na važnost poštivanja etičkih principa u razvoju vještačke inteligencije.