Impozantno otkriće
106

U Srbiji pronađeni ostaci antičkog rimskog broda, datira iz 3. ili 4. vijeka

T. K.
Screenshot: Danas.hr
Screenshot: Danas.hr
Arheolozi u Srbiji mukotrpno skidaju pjesak i zemlju sa drevne stolarije rimskog broda koji su otkrili rudari u otvorenom kamenolomu uglja.

Nakon što je bager u rudniku Drmno otkrio drvnu građu, stručnjaci sa lokaliteta nekadašnjeg rimskog naselja poznatog kao Viminacijum, požurili su da pokušaju da sačuvaju kostur broda, što je drugo takvo otkriće na tom području od 2020. godine.

Plovilo je vjerovatno bilo dio riječne flote koja je opsluživala visoko razvijeni rimski grad od 45.000 ljudi koji je imao hipodrom, utvrđenja, forum, palatu, hramove, amfiteatar, akvadukte, kupatila i radionice.

Vodeći arheolog Miomir Korać rekao je da ranija otkrića sugerišu da brod može datira još iz 3. ili 4. vijeka nove ere kada je Viminacijum bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i imao luku u blizini pritoke rijeke Dunav.

"Možemo pretpostaviti da je ovaj brod rimski, ali nismo sigurni u njegovu tačnu starost", rekao je Reutersu Korać.

Korać je dodao da je drvo prvo prskano vodom i držano pod ceradom kako bi se spriječilo propadanje na ljetnim vrućinama.

Namjera je da se izloži najnovije otkriće sa hiljadama artefakata otkopanih iz Viminacijuma u blizini grada Kostolca, 70 km istočno od Beograda.