Lyles razočarao
55

Letsile Tebogo neočekivano pomeo konkurenciju i osvojio zlato u utrci na 200 metara

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Atletičar iz Bocvane Letsile Tebogo iznenadio je i osvojio zlatnu medalju u utrci na 200 metara na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tebogo je neočekivano pomeo konkurenciju u ovoj disciplini i slavio ispred Kennetha Bednareka iz Amerike, a potpuno je podbacio favorizovano Noaha Lyles, koji je završio tek treći.

Slavio je Tebogo s vremenom od 19,46 sekundi, Bednareku je srebro donijelo vrijeme od 1962, a Lyles je završio s rezultatom 19,70.

Lylesovo vrijeme je za čak 39 stotinki slabije od njegovog rekorda sezone. Očekivalo se da on večeras čak i napadne olimpijski rekord Usaina Bolta od 19,30, ali potpuno je podbacio.

Iza Lylesa su završili Erriyon Knighton, Alexander Ogando, Tapiwanashe Makarawu, Joseph Fahnbulleh i Makanakaishe Charamba.

Titulu najbržeg na 200 metara s Olimpijskih igara u Tokiju branio je Kanađanin Andre De Grasse, koji je prije tri godine slavio s vremenom od 19,62 sekunde.

Podsjećamo, prethodno je u Parizu Lyles osvojio zlatnu medalju u kraljevskoj disciplini - 100 metara, gdje je slavio ispred Kishanea Thompsona. Lyles je imao vrijeme 9.79.784, a Thompson je bio sporiji samo pet hiljaditinki u nezapamćenom fotofinišu.