Predala borbu
422

Bokserka koja je izgubila od Imane Khalif imala nervni slom: Ovo za mene nije poraz

Klix.ba
Italijanka u suzama, predala je borbu čim je osjetila dva udarca rivala (Foto: EPA-EFE)
Italijanka u suzama, predala je borbu čim je osjetila dva udarca rivala (Foto: EPA-EFE)
Alžirka Imane Khelif je glavna priča bokserskog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu, ali ne zbog svojih rezultata već zbog brojnih komentara o tome da li se treba takmičiti u ženskoj konkurenciji.
Danas je Khelif zabilježila prvu pobjedu na Olimpijskim igrama, a meč joj je predala Angela Carini iz Italije, čim je osjetila prva dva udarca.

Carini se oglasila nakon ovog skandala te poručila da se ne smatra poraženom.

"Ovo za mene nije poraz. Biti ovdje, proći kroz ove konopce, to je čast. Ja sam sucima niko i nemam ništa protiv moje protivnice. Imala sam zadatak koji sam izašla izvršiti. Nisam uspjela, a sve što se događalo prije meča nije imalo utjecaja na mene", rekla je Carini.

Italijanska Gazzetta dello Sport piše da je Carini doživjela nervni slom nakon poraza, iako to ona nije htjela priznati.

"Borila sam se kao ratnik, ali čak i ratnici se nekad predaju. Kad je bitka gotova, zabiju svoj meč u zemlju, s ponosom i časti. To je ono što sam ja napravila. Nisam odustala. Samo sam rekla samoj sebi da ovo nije moj trenutak. Moram to prihvatiti i krenuti dalje. Nakon smrti mog oca ničega se ne bojim", dodala je.

Kratko je još ispričala što se dogodilo u meču.

"Ušla sam u ring i pokušala sam se boriti, željala sam pobijediti. Primila sam dva udarca u nos i nisam više mogla disati, jako me je boljelo. Bilo je to nešto što u godinama bavljenja boksom nikad nisam osjetila. Otišla sam do trenera Renzinija, s hrabrosti i zrelosti sam rekla da ne mogu više", kratko je objasnila Carini.

Alžirka sada nastavlja svoj nastup na olimpijskom turniru, a bit će zanimljivo pratiti njene naredne borbe.

Ovaj tekst je naknadno mijenjan jer je prvobitno bilo navedeno da je Khelif biloški muškarac, ali je ta greška naknadno popravljena.