Noć borbi u Skenderiji
434

Miloš Cvjetićanin osvojio K-1 WGP turnir u Sarajevu, sjajan meč i pobjeda Benjamina Poturka

D. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji večeras je održan borilački događaj pod nazivom K-1 World Grand Prix 2024, a publika je imala priliku vidjeti mnoštvo dobrih borbi.

Uvodni mečevi, Superfight borbe, kao i "turnir osmorice" teškaša, koji je osvojio srbijanski borac Miloš Cvjetićanin, posmatrala je brojna publika uključujući poznate ličnosti iz raznih sfera, prije svega sporta, kao i delegacija K-1 organizacije iz Japana. Najzaslužniji za ovaj turnir svakako je proslavljeni bh. K-1 borac Dževad Poturak, koji je dobio povjerenje čelnika K-1 da organizuje manifestaciju, dok je pobjednik K1 WGP-a osigurao odlazak u Japan na završni turnir.

Uvodne borbe

Nikola Ilić (BiH) - Isa Zildžić (BiH)

Mladi Zildžić, sin nekadašnjeg bh. borca Salke Zildžića, u prvoj je rundi došao do pobjede nad svojim vršnjakom Ilićem i to tehničkim nokautom. Nakon dva brojanja, sudija je prekinuo borbu. Bila je ovo lijepa prilika za mlade borce rođene 2009. godine da otvore veliki K-1 turnir u Sarajevu.

Barbara Fiala (Srbija) - Marieke Calis (Nizozemska)

Drugu borbu večeri odradile su djevojke, Barbara Fiala i Marieke Calis. Rezultat je bio isti kao u prvoj borbi, pobjeda je nakon brojanja pripala Calis tehničkim nokautom. Njen trener je legendarni Mike Passenier poznat i kao Big Mike.

Lazar Klikovac (Crna Gora) - Savvas Kagkelidis (Grčka)

Klikovac je u prvoj rundi pogodio protivnika koljenom i poslao ga na pod, no borba je nastavljena te su obojica imala svoje periode s tim da je Kagkelidis ipak bio nešto bolji. U drugoj rundi su nastavili žestok obračun koji je podigao publiku na noge, a Grk je nešto više pogađao protivnika u žestokim razmjenama. Treća runda je također pripala Kagkelidisu, kojem su sudije dodijelile pobjedu u ovom meču rezultatom 3:0.

Rezervna borba

Miloš Cvjetićanin (Srbija) - Muamer Jugović (BiH)

Nakon žestokih razmjena tokom prve runde, Jugović je zadobio posjekotinu arkade, zbog čega je intervenisao doktor i ustanovio da naš borac ne može nastaviti borbu. Stoga je Cvjetićanin proglašen pobjednikom.

Turnir K1 WGP

Kadir Yildrim (Turska) - Tomaš Hron (Češka Republika)

Yildirim je bolje otvorio meč, odlučno je krenuo naprijed i već u prvoj rundi poslao Hrona na pod. Nakon brojanja, Čeh je nastavio meč, ali se nastavila i dominacija turskog borca koji je uvjerljivo dobio prvu rundu. U drugoj rundi se Hron "probudio", a iako je primio nekoliko teških udaraca koje je izdržao, ipak je bio bolji od protivnika te je svojim kombinacijama riješio rundu u svoju korist. Dobra borba se nastavila i u trećoj rundi, ali je Hron nakon jednog klinča doslovno ispao iz ringa. Ipak, uspio se vratiti, a publika ga je nagradila aplauzima i ovacijama za njegovu hrabrost i izdržljivost. Uprkos nezgodi se češki borac pokušavao vratiti u ritam i završio je treću, posljednju rundu u meču. Ipak, odluka sudija je bila na strani Yildrima, koji je prošao u polufinale K-1 WGP turnira.

Claudio Istrate (Italija) - Nidal Bchiri (Maroko)

Istrate i Bchiri su pružili zaista izvrstan meč, bili su veoma aktivni u razmjeni udaraca, posebno uz činjenicu da je riječ o teškašima. Tokom tri runde su bili podjednaki, što su zaključile i sudije pa se tražile dodatnu rundu, no Istrate je odbio da se nastavi boriti, vjerovatno smatravši da je zaslužio pobjedu. On je demonstrativno napustio ring i uputio se u svlačionicu uz negodovanje publike. Sudijama nije preostalo ništa drugo nego da Marokancu dodijele pobjedu, kojom se plasirao u polufinale.

Balint Ladover (Mađarska) - Miroslav Vujović (Crna Gora)

Atraktivan meč su odradili Ladover i Vujović, a crnogorski borac je nošen podrškom publike u Skenderiji bio bolji u sve tri runde od svog protivnika. Jednoglasnom odlukom sudija je zasluženo prošao u polufinale.

Ivan Bartek (Slovačka) - Danilo Tošić (BiH)

U posljednjem četvrtfinalnom meču veliku podršku publike imao je bh. predstavnik Tošić, koji je teškim udarcima pogađao svog protivnika, a u prvoj rundi mu je otvorio arkadu. Konstantno je u ovom meču išao naprijed bacajući snažne udarce i tražeći nokaut, pri čemu je i sam primio nekoliko opasnih udaraca koje je izdržao i nastavio u jakom tempu. Pred kraj treće runde mu je ponestalo snage, no izdržao je do kraja. Kod sudija nije bilo dileme, pobijedio je jednoglasnom odlukom i našao se u polufinalu turnira.

Nakon ove borbe, zvanično se od ringa oprostio poznati bh. borac Adnan Redžović, kojeg je publika pozdravila aplauzima i ovacijama.

Superfight

Matija Drobnjak (Crna Gora) - Benjamin Poturak (BiH)

Sjajan izlazak u ring imao je Benjamin Poturak, sin proslavljenog bh. borca i organizatora turnira Dževada Poturka, uz burne ovacije publike u Skenderiji. Meč za njega nije dobro počeo, jer ga je Drobnjak poslao u knockdown. Ipak, naš borac se uspio vratiti u meč i uzvratiti Crnogorcu, koji se također našao u knockdownu. Nakon brojanja je završena prva veoma sadržajna runda. Druga runda je također protekla u visokom intenzitetu i bespoštednoj borbi s obje strane, kao i treća u kojoj je mladi Poturak ipak pokazao više te je zasluženo upisao pobjedu jednoglasnom sudijskom odlukom.

Ferhat Arslan (Turska) - Albert Ugrinčić (BiH)

U borbi između Ugrinčića i Arslana meč je prekinut nakon prve runde zbog povrede ramena koju je zadobio turski borac.

Jahfaro Gezius (Surinam) - Teo Mikelić (Hrvatska)

Gezius je u ring izašao u pratnji Big Mikea i u dobrom svjetlu se predstavio publici. Pokazao je da je kvalitetan borac, no ni Mikelić mu nije ostao dužan. Surinamac je bio aktivniji u prvom dijelu meča, ali je hrvatski borac uhvatio dobar ritam i na sjajan način završio meč. Pobjeda mu je pripala podijeljenom sudijskom odlukom.

Polufinale turnira K1 WGP

Kadir Yildrim (Turska) - Nidal Bchiri (Maroko)

Prvo polufinale je ponudilo sjajnu borbu u visokom tempu iako su borci odrađivali drugi večerašnji meč. Nakon tri runde žestokog okršaja, podijeljenom sudijskom odlukom je slavio "turski Terminator" Kadir Yildrim i tako postao prvi finalista. Ipak, odluka je mogla otići i na drugu stranu jer je Bchiri pružio zaista sjajan meč.

Miloš Cvjetićanin (Srbija) - Danilo Tošić (BiH)

U drugom polufinalu su se trebali boriti Vujović i Tošić, no Crnogorac se nije pojavio u ringu zbog povreda zadobijenih u prethodnom meču. Umjesto njega je okršaj s bh. predstavnikom imao Cvjetićanin, pobjednik večerašnje rezervne borbe, koji je u polufinale ušao praktično svjež. To se itekako osjetilo u borbi, Tošić je imao i povreda, tako da je u drugoj rundi predao meč. Cvjetićanin je tako prošao u finale, gdje ga je čekao Yildrim.

Superfight

Mihajlo Ćulafić (Crna Gora) - Haris Biber (BiH)

Biber je večeras imao teškog i dominantnog protivnika. Iako je bh. borac pružao dobar otpor, Čulafić je vodio borbu, bio je aktivniji, išao je konstantno naprijed i zadavao znatno više značajnih udaraca u svojim serijama, što mu je na kraju donijelo zasluženu pobjedu u meču jednoglasnom odlukom sudija.

Ernest Dupljak (Luksemburg) - Mesud Selimović (BiH)

U pretposljednjoj borbi večeri Selimović je nakon tri dominantne runde jednoglasnom odlukom sudija pobijedio Dupljaka, a njihova borba je bila uvod u posljednji meč večeri, finale K-1 WGP turnira u Sarajevu.

Finale turnira K1 WGP

Nidal Bchiri (Maroko) - Miloš Cvjetićanin (Srbija)

Iako je poražen u polufinalu od Yildrima, Bchiri je nastupio u finalu protiv Cvjetićanina vjerovatno zbog povrede turskog borca. Srbijanski borac je i u finalu imao prednost svježine, dok je Bchiriju ovo bio treći večerašnji meč. To se jasno vidjelo u ringu, a iz prve runde, u kojoj je bio bolji srbijanski borac, bilježimo high kick kojim je uzdrmao Marokanca. U drugoj rundi je Bchiri pokazao srčanost i nastavio se žestoko boriti, ali mu je nakon jednog low kicka sudija ipak brojao. Njegov protivnik je uvidio priliku te je uputio još nekoliko low kickova, nakon čega je uslijedilo novo brojanje, a potom i prekid meča. Cvjetićanin je tako osvojio K-1 WGP turnir u Sarajevu, čime je osigurao put na završnicu u Japanu.